Azijske zemlje za stvaranje zajednice po uzoru na Europsku uniju

Autor: Marko Mršić , 26. listopad 2009. u 14:50

Lideri azijskih zemalja koji su okupljeni na summitu u Tajlandu izrazili su svoju namjeru da taj kontinent postane vodeća svjetska snaga kroz osnivanje trgovinske zajednice po uzoru na Europsku uniju.

Japanski premijer Yukio Hatoyama je izjavio kako bi azijske države trebale iskoristiti brži oporavak od Zapada i postati gospodarski centar svijeta, prenosi BBC News. “Mislim da je logično imati takve planove jer bi do 2015. godine istočna Azija mogla stvoriti svoju verziju Europske unije”, rekao je Hatoyama.

Uža zajednica bila bi sastavljena od 10 članica ASEAN-a, i to do 2015. godine, dok bi njezini partneri bili Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Australija i Novi Zeland, pri čemu bi do formiranja šire zajednice moglo doći i znatno kasnije. Također, diskutiralo se treba li SAD biti uključene u tom paktu.

Japanski premijer Hatoyama i njegov kineski kolega Wen Jiabao složili su se da je formiranje unije po modelu EU, kako bi se smanjila ovisnost Azije o američkim potrošačima, više dugogodišnji nego neposredni cilj, pa japanski diplomati smatraju da do konačnog oblikovanja zajednice može doći i za 20 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close