Avioprijevoznici očekuju gubitak od 4,7 milijardi dolara u 2009.

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2009. u 16:00

Najgora globalna recesija u proteklih 80 godina uzrokovala je strmoglavi pad zračnog prometa jer ljudi manje putuju ili uzimaju jeftinije letove, te zračnim prometom šalju manje tereta.

Izvršni direktor Airbusa Tom Enders i europske zrakoplovne kompanije pozvale su vlade europskih zemalja da povećaju financiranje razvoja novih zrakoplova kako bi održali korak s američkim rivalima poput Boeinga. Svjetski zrakoplovni prijevoznici očekuju da će u ovoj godini izgubiti 4,7 milijardi dolara, uz pad prihoda za 62 milijarde dolara ili 12 posto. Smanjen je broj narudžbi zrakoplova, a postojeće se odgađaju ili otkazuju, objavilo je Udruženje zrakoplovne i obrambene industrije za Europu (ASD). Još izraženije usporavanje moglo bi naštetiti kompanijama i njezinih 649.000 radnika u Europi.

Proizvođači vozila već su dobili sedam milijardi eura zajmova s niskim kamatama za ekološka vozila i prevladali jednu od najgorih kriza u prodaji zahvaljujući vladinim novčanim poticajima namijenjenima kupcima novih vozila. Zrakoplovna industrija upozorava da i ona treba pomoć. Čelnik zrakoplovnog udruženja ASD Allan Cook kazao je da zrakoplovni sektor ne traži paket spasa ali zahtijeva ulaganja u tehnologiju, u zrakoplovni sektor, po uzoru na ona u ostale sektore.

Francuska već pomaže vlastitoj zrakoplovnoj industriji pet milijardi eura vrijednim planom za povećanje bankovnih zajmova klijentima Airbusa. Taj proizvođač zrakoplova trenutno očekuje pad novih narudžbi u ovoj godini za 300 do 400, nakon što je prošle godine rezervirano 777 zrakoplova.

Enders je kazao da Njemačka i Velika Britanija razmišljaju o sličnim programima. Pozvao je regulatore EU-a da ubrzaju obećano financiranje 1,6 milijardi eura vrijednog projekta Clean Sky, usmjerenog na razvoj ekološkog zrakoplova, istaknuvši da odgađanje otežava zrakoplovnim kompanijama hvatanje u koštac sa strožim ekološkim standardima prema programu trgovanja ugljikom koji će se početi primjenjivati 2012.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close