Austrijski Porr mogao bi napustiti Mađarsku

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2011. u 12:50

Druga po veličini austrijska građevinska kompanija Porr mogla bi se povući iz Mađarske zbog spora oko plaćanja koji ju je prisilio da objavi upozorenje o dobiti, izjavio je njezin čelnik u jednom novinskom intervjuu.

“Ako naša prava ne budu ispoštovana, da, to će biti krajnja konzekvenca”, kazao je Karl-Heinz Strauss za austrijski dnevni list Kurier, odgovarajući na pitanje je li poduzeće spremno povući se iz Mađarske. U Porru tvrde da su bili prisljeni otpisati 90 milijuna eura na projektima u istočnoj Europi zbog izostalih plaćanja ponajprije u Mađarskoj ali i u Rumunjskoj. Zbog toga bi poduzeće u ovoj godini moglo poslovati s gubitkom u iznosu do 80 milijuna eura, upozoravaju.

Strauss je kazao da je autocesta M6 koju je Porr u suradnji s jednim partnerom izgradio za Mađarsku spremna za puštanje u promet već godinu dana ali još nije plaćena. “Ukazuju na nedostatke koji su odavno uklonjeni”, ustvrdio je Strauss u intervjuu objavljenom u subotu. Umanjio je ukupan utjecaj mjera štednje u pojedinim državama na Porrovo poslovanje. “Poslovi će se u idućoj godini i dalje dobro razvijati u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Očekujemo manje poslova u Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. U osnovi nisam pesimist. Puno je javnih natječaja”, zaključio je.

Naveo je primjer 800 milijuna eura vrijednog projekta gradnje tunela ispod rijeke Neve kod Sankt Peterburga za koji se Porr natječe. Ako pobijedi na tom natječaju, bit će to prvi Porrov posao u Rusiji, naglasio je Strauss.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close