Austrijski ministar: Pitanje je žele li Hrvati da im povlačimo radnu snagu

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 15:55

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u četvrtak, nakon razgovora s austrijskim kolegom Rudolfom Hundstorferom u Beču, kako posjetom Austriji želi produbiti suradnju dviju država na područjima rada, zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije.

Mrsić je izjavio da će potpora Austrije članstvu Hrvatske u EU omogućiti još bolju suradnju dviju država kad Hrvatska postane članicom Unije. To će se, smatra Mrsić, odraziti i na suradnju u području profesionalne rehabilitacije, jer je Austrija na tome području postigla značajan uspjeh.

“Želimo austrijska iskustva primijeniti pri izgradnji toga sustava u nas”, rekao je, dodajući kako će se nastaviti suradnja i na području rada i zapošljavanja, posebice mladih što je, kako je rekao, u Hrvatskoj osjetljivo pitanje, te strukovnog obrazovanja.

“Imamo zajedničke interese glede radne i socijalne politike, niz gospodarskih poveznica i dobro razvijene gospodarske odnose”, kazao je austrijski ministar Hundstorfer. Podsjetio je i da dvije države surađuju na zajedničkim projektima na području rada, obrazovanja, nezaposlenosti te zakonske regulative s područja radnog prava, a suradnju na području mirovinskog i socijalnog osiguranja opisao je kao važnu zbog velikog broja radnika iz Hrvatske u Austriji.

Dvojica kolega razgovarali su i o zapošljavanju u turizmu. Na novinarski upit da li će Austrija 1. srpnja 2013., kada Hrvatska pristupi EU, otvoriti tržište rada hrvatskoj radnoj snazi, austrijski je ministar kazao da Austrija neće inzistirati na prijelaznom roku od sedam godina ali da ima dva okvirna uvjeta koji relativno pomažu Hrvatskoj, uredbu o radnoj snazi na temelju koje mnoge osobe iz Hrvatske dolaze na sezonski rad u Austriju te popis nedostatne kvalificirane radne snage. “Pitanje je želi li Hratska da iz nje povlačimo kvalificiranu radnu snagu”, rekao je austrijski ministar.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close