Argentinski parlament izglasovao nacionalizaciju YPF-a

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2012. u 15:55

Donji dom argentinskog parlamenta s 207 glasova za i 32 protiv u četvrtak je izglasovao zakon prema kojemu bi država postala vlasnikom 51 posto dionica YPF-a, najveće domaće naftne kompanije čiji je većinski, 57-postotni vlasnik španjolski Repsol. Gornji dom, senat, već je prihvatio nacionalizaciju prošlog tjedna.

Za nacionalizaciju YPF-a, koji je bio privatiziran početkom devedesetih, najviše se zalagala predsjednica Christina Kirchner koja tvrdi da španjolska tvrtka nije dovoljno ulagala u razvoj naftne i plinske proizvodnje. U Repsolu pak tvrde da to nije istina, a nacionalizacija je očekivano razljutila španjolsku vladu i Europsku komisiju. Međutim, predsjedničina odluka naišla je na odobravanje mnogih Argentinaca koji politiku slobodnog tržišta krive za financijski kolaps iz 2001. godine.

“Da bismo držali korak s rastom, trebamo pokazati da je YPF u rukama države mnogo učinkovitiji, proizvodi puno više, a dovoljna je mogućnost da imamo moćnu industrijsku zemlju kakvu zaslužujemo”, rekao je zadovoljni kongresnik Daniel Filmus, koji je bio među onima koji su glasovali za nacionalizaciju.

(VLM Agencija)

Komentirajte prvi

New Report

Close