Apple udvostručio dobit, prodaja iPada ispod očekivanja

Najvrednija svjetska kompanija Apple izvijestila je o snažnoj prodaji pametnih telefona iPhone u prvom ovogodišnjem tromjesečju te o poslovnim rezultatima iznad očekivanja analitičara na Wall Streetu.

Tehnološki div Apple izvijestio je kako je u prva tri ovogodišnja mjeseca prodao 35 milijuna iPhonea, gotovo dva puta više nego prije godinu dana, premašivši očekivanja analitičara. Neto dobit kompanije u tom je razdoblju dosegnula 11,6 milijardi dolara ili 12,30 dolara po dionici. To je gotovo dvostruko više u odnosu na 6 milijardi ili 6,40 dolara po dionici ostvarenih prije godinu dana. Prihod te kompanije iznosio je 39,2 milijarde dolara, što je rast za 59 posto u odnosu na godinu ranije. Analitičari su očekivali da će prihod dosegnuti 37 milijarde dolara.

Međutim, Appleova prodaja iPada bila je manja od očekivanja, u visini od 11,8 milijuna komada. No, to je čak dva i pol puta više nego u istom tromjesečju godinu prije. Prodaja Mac-ova bila je tek neznatno ispod očekivanja i dosegnula je 4 milijuna komada. To je za 7 posto više nego prošle godine. U međuvremenu, ukupno tržište osobnih računala poraslo je za otprilike 2 posto. Tržišna kapitalizacija Apple sada iznosi 559 milijardi dolara. Druga najvrednija svjetska kompanija, Exxon Mobil vrijedi 407 milijardi dolara.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve