Apple i Fed potaknuli Wall Street

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima Applea i poruci predsjednika Feda da će središnja banka poduzeti dodatne mjere za poticanje gospodarstva, ako to bude potrebno.

Dow Jones indeks ojačao je 0,69 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,36 posto, na 1.390 bodova, a Nasdaq indeks 2,30 posto, na 3.029 bodova. Ulagače su jučer ohrabrili odlični poslovni rezultati Applea. Taj proizvođač iPada i iPhonea ostvario je u proteklom tromjesečju gotovo dvostruko veću dobit nego godinu dana prije, dok mu je rast prihoda nadmašio sva očekivanja.

To je potaknulo cjelokupni tehnološki sektor, pa je S&P indeks tog sektora porastao 3,2 posto. Skok cijene Applea za 9 posto najviše je zaslužan i za snažan rast Nasdaq indeksa, u kojemu ta dionica ima veliku težinu. Predsjednik Feda Ben Bernanke dodatno je ohrabrio ulagače, kazavši da središnja banka neće oklijevati s uvođenjem nove runde kupnje državnih obveznica, ako to bude potrebno kako bi se smanjile kamate na kredite i tako potaknuo rast gospodarstva.

U priopćenju čelnika središnje američke banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, istaknuto je, pak, kako se rekordno niske ključne kamatne stope neće povećavati barem do kraja 2014. godine, te kako se očekuje nešto ubrzaniji rast.

Fed procjenjuje da će u ovoj godini gospodarstvo porasti između 2,4 i 2,9 posto, dok je prije očekivao rast od 2,2 do 2,7 posto. Predviđa, također, da će trenutačna stopa nezaposlenosti od 8,2 posto do kraja godine skliznuti na 7,8 do 8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 5.718 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,73 posto, na 6.704 boda, a pariški CAC 2,02 posto, na 3.233 boda.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve