Antisemitističkom karikaturom šef austrijske desnice šokirao javnost

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2012. u 13:40

Zastupnica socijaldemokrata u austrijskom parlamentu Petra Bayr Stracheovo je ponašanje nazvala “novim pokušajem hajke protiv Židova i Muslimana” u Austriji

Vođa austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponovno je ovih dana uzbunio austrijsku javnost, nakon što su mediji na njegovoj Facebook stranici pronašli karikaturu antisemitističkog sadržaja.

Riječ je o karikaturi djelomično izmijenjenih dijelova, na kojoj je prikazan debeli bankar s kukastim nosom i jaknom s gumbima na kojima je otisnuta Davidova zvijezda kako se za stolom gosti kokoškama i drugim jelima, a vladin dužnosnik ga zdušno poslužuje dok je na drugoj strani stola predstavnik naroda kojem je serviran tanjur s već oglodanom kosti.

Antisemitistička karikatura je navodno prerađeni crtež iz 60-tih godina prošlog stoljeća kojem su naknadno dodani kukasti nos i Davidove zvijezde, pišu austrijski mediji, ističući kako ju je Strache odmah nakon uzbune uklonio s Facebooka i zamijenio originalnim izdanjem.

Predsjednik Židovske zajednice u Beču Oskar Deutsch oštro je kritizirao skandalozno ponašanje čelnika FPÖ-a, dodavši kako ono “nije slučajno”.

Strache je odbacio sve optužbe za antisemitizam, ustvrdivši kako su to insinuacije njegovih protivnika i nekih novinara. Pojasnio je da je riječ o kritici i da već godinama kritizira “svemoć bankarskog sustava, koji na trošak građana postaje sve deblji i moćniji”. Za antisemitističke simbole je rekao da su mu podmetnuti i da je to učinio neki njemu nepoznati korisnik.

Stracheovom objašnjenju mnogi Austrijanci ne vjeruju, jer je njegovo neuljuđeno ponašanje često na udaru javne kritike, piše austrijski dnevni list Österreich. Dodaje kako je potvrda tome i fotografija s tradicionalnog slavlja u bečkom Neustiftu prošlog vikenda na kojoj je Strache i pokraj njega odojak te šef bečkog Kluba zastupnika slobodnjaka Johann Gudenus, a ispod njih tekst s riječima koje se rimuju: “Jedeš li svinjsko meso, smiješ unutra”.

Zastupnica socijaldemokrata (SPÖ) u austrijskom parlamentu Petra Bayr Stracheovo je ponašanje nazvala “novim pokušajem hajke protiv Židova i Muslimana” u Austriji.

Kritici su se pridružili i predstavnici narodnjaka i Zelenih.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close