Anketa: 43 posto ispitanika predlaže otpuštanje neproduktivnih zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2009. u 13:10

Anketa koju je proveo portal MojPosao pokazuje da 43 posto ispitanika smatra kako bi država trebala otpustiti neproduktivne službenike, a produktivnima povećati plaću te ih na taj način motivirati u radu.

Nekolicina ih također smatra kako bi povećanje plaća, posebice u pojedinim sektorima, moglo biti i djelotvorno sredstvo u borbi protiv korupcije. Dio ispitanika je primijetio da zbog prevelikog broja zaposlenika, oni stvarno produktivni teško dolaze do izražaja, a drugi dio koji radi u ovom sektoru, da im zbog trenutne organizacije rada državni sektor postaje sve manje poželjan.

Za razliku od njih, 32 posto ispitanika smatra da država treba odmah otpustiti 30 posto zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Ova je skupina istaknula kako je sav teret krize do sada pao na leđa radnika u privatnom sektoru i industriji, a s obzirom da Hrvatska mora što prije ostvariti uštede, smanjivanje broja zaposlenih mora biti brzo i efikasno, pokazuje istraživanje.

S druge strane, 11 posto ispitanika smatra da se broj zaposlenih u državnim i javnim službama ne bi trebao smanjivati već da bi svim službenicima trebalo smanjiti plaće prije svega onima koji rade na rukovodećim pozicijama, ali i regulirati visinu plaća na ostalim razinama. Potom bi se, smatraju, trebao uspostaviti sustav praćenja produktivnosti, na temelju kojeg bi se i određivale visine plaća, navodi MojPosao.

Preostalih 14 posto ispitanika smatra da država ne bi trebala odjednom otpuštati veliki broj zaposlenih, ali da je, svakako, što prije potrebno započeti proces reorganizacije. Oni predlažu optimiziranje radnih procesa, edukaciju službenika, informatizaciju sustava, praćenje radne uspješnosti i skraćivanje radnog vremena. Nakon toga, kada se utvrde stvarne potrebe i viškovi, treba se poticati raspodjelu viškova u privatni sektor, koji će s učinkovitijom državnom upravom bolje funkcionirati.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close