Analiza: Kod EUR/USD imamo izraženi trend nadolje

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2012. u 13:35

U suradnji s Admiral Marketsom donosimo tjednu tehničku valuta i roba.

EUR/USD (4H)

Slika A

Na ovom paru imamo izraženi trend nadolje, i jasnu razinu otpora na 1.30, koja je ujedno i zona od 61.8% povlačenja, pa očekujemo prodati na prodoru te zone, idealno u blizini 78% povlačenja iznad 1.31, no vjerojatnije ćemo morati hvatati prodore iznad 1.30, pa već na prodoru od 30 pipova možemu ući. Zona od 78% može biti dobro mjesto za agresivniji stop loss, a konzervativniji pristup bi bio pustiti malo više, pa ga staviti iznad vrhova na 1.33. Zato što nam je ovdje RRR loš, nužno je čekati snagu do 78%. Profit je vrlo jasan na podršci od 1.2650.

GBP/USD (4H)

Slika B

Na ovom paru imamo pomalo nejasnu situaciju. Bez puno razmišljanja uočavamo sljedeće: Imamo vrlo visoki vrh, a nakon toga dno niže od prethodnih manjih dna. Značajno dno i dalje nije probijeno, ali je napravljena dobra korekcija. Premda u određenom smislu imamo šireći trokut, trenutno nam je bolje pristupiti tako da dodir 78.6% proglasimo dnom, ispod njega stavimo stopove, a ulazak imamo na trenutnoj razini, malo ispod 61% povlačenja. Take profit nam je nedavni vrh. RSI nam daje signal obrata u vidu pretjeranog momenta u zadnjem padu, pa možemo zamisliti kao da je pad trebao biti do 61%, ali imamo sreće kupiti ispod, jer se cijena u ovom području preprodanosti ne bi trebala zadržavati. Ulazak long, na sadašnjim razinama, stop ispod 1.5730, take profit na 1.63.

USD/CHF (4H)

Slika C

Na ovom paru imamo vidljivi tren nagore, i dosta visoke razine cijene. Dođemo li blizu žute linije trenda, treba gledati kako i gdje kupiti, no do tada nema smisla formulirati trgovinu. Znači tek na slabljenju do 0.91 ima smisla nešto poduzeti.

AUD/USD (4H)

Slika D

Premda se ovaj par ponaša vrlo pravilno s obzirom na trend nadolje koji djeluje da ne staje već 1000 pipova, trenutno nemamo ni dna ni vrhove. Načelno smo uvijek bikasti na ovom paru i to ostajemo, ali trenutno nema izgledne long trgovine.

EUR/CHF (4H)

Slika E

Ovaj par smo već detaljno prikazali, no situacija se ne mijenja, tako da se držimo do sad zacrtanih propozicija kupovine uz 1.2007 s uskim stopovima, a od sljedećeg tjedna ćemo uključiti drugi instrument s većom volatilnosti.

Zlato (4H)

Slika F

Prošlotjedna trgovina nam se savršeno aktivirala, te se držimo trgovine do 1770. Nakon 1620, stop pomičemo na breakeven. Ako bismo slučajno ušli ponovno u negativnu zonu, dokupljujemo do 1500 (gdje su nam stopovi).

S&P 500 (4H)

Slika G

Na ovom indeksu imamo poprilično jednostavno čitanje. Doživljeli smo korekciju od 1/3 i sad čekamo u nekom trenutku nastavak starog trenda. Ovdje se isplati reći nekoliko riječi o korekcijama. Na prvi pogled, djeluje da korekcija od 38.2 bolje opisuje pokret (diskusija imaju li fib razine neku vrijednost kao takvu ili smijemo aproksimirati). Privlačnost Fibonaccijevih razina je vrlo varljiva, jer nam dozvoljaza zaključiti na neku vrstu skrivene strukture tržišta. Vjerovati u postojanje takvih indikatora je vrlo štetno, s tim da je naglasak ovdje na “vjerovati”. Vrlo specifično matematičko svojstvo djeluje dodatno na nas da vjerujemo još više u Fibonaccijeve razine: zbog pravilnosti zlatnog reza, mnoge razine koje djeluju da “mjere” različite stvari će se poklopiti, pa ćemo vjerovati da je to potvrda analize. Ovo nije potvrda nego matematička pravilnost. Ako imamo ekstenziju na 161.8%, povlačenje novog vala od 38.2% će se matematičkom nužnošću poklopiti s ovom razinom. Analogno, ako imamo trend koji se povuće za 61.8%, nužno će povlačenje povlačenja od 61.8% završiti na 23.6% početnog trenda. Ovo znači da neće biti dodatne snage na toj razini, nego ćemo, slikovito rečeno “vjerovati u vilenjake”. Osobna preferencija autora su razine od 1/3, 2/3, 5/6, koje često spadnu nezgrapne, ali nam puno više govore o stvarnim pravilnostima i podudarnostima. Premda u ovim analizama često govorimo u terminu Fibonaccijevih omjera (zato što su uobičajeniji), no uvijek pazimo da iz njih ne iščitavamo dodatnu snagu temeljem matematičke koincidencije. Postoje dodatne poteskoće vezane uz fraktalnu strukturu trendova, no ovdje ne možemo dodatno o tome.

e-mini Crude Light QMM2 (NYMEX, June 2012)(4H)

Slika H

Nafta se trenutno ponaša mirno, i premda ima jasnih naznaka trenda nadolje (što i fundametalno očekujemo u ovo doba godine), trenutno nemamo dobrih mjesta za ulazak, jer su cijene preniske za short pozicije. bit će još mnogo prilika za trgovine, tako da se ne trebamo žuriti.

Za Admiral Markets
Sandro Skansi,
Broker & Inv. savjetnik,
CMT level 3 kandidat.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:
Sadržaj u ovom članku ne smije se tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i burzi. Admiral Ulaganja d.o.o ograđuje se od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovu ovih analiza, ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close