Analitičari ne očekuju skori oporavak BDI indeksa

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2010. u 10:10

U današnjem skraćenom trgovanju na Zagrebačkoj burzi ne očekuju se veća uzbuđenja, jer su u fokusu investitora, uz dionicu Ine, predstojeći božićni blagdani.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je jučer 1,05 posto, na 2.066 bodova, a Crobex10 1,07 posto, na 1.123 boda. Redovni promet iznosio je 47,8 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna manje nego prethodnoga dana. Najveći promet ponovno je ostvaren dionicom Ine, gotovo 26 milijuna kuna, što je 14 milijuna manje nego dan prije. Pritom je cijena njezine dionice ojačala 2,58 posto, na 2.940 kuna.

“Na domaćem tržištu danas će trgovanje biti bez većih uzbuđenja i oscilacija cijena, jer investitori su već utonuli u predblagdansko raspoloženje. Slično je i u svijetu, gdje većina vodećih svjetskih burzi ionako ne radi”, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.Kako dodaje, uz smanjeni obujam trgovanja, ponovno će u najvećem fokusu investitora biti dionica Ine kao i proteklih 10-ak dana. Zagrebačka burza danas radi skraćeno, do 13 sati.

Ni sa svjetskih burzi danas nema smjernica. „Na svjetskim burzama vlada dobro raspoloženje na kraju godine. Najveći rizik od preokreta trenda jest da kineske vlasti mjerama suzbijanja inflacije uspore gospodarski rast, što bi negativno utjecalo na cijene sirovina, posebice metala“, navodi Bešević. Ako zatopli, napominje Bešević, moguća je i korekcija cijene nafte, nakon što je u proteklih mjesec dana snažno porasla uslijed veće potražnje za gorivom za grijanje.

Cijena barela nafte kreće se na najvišoj razini u posljednje dvije godine, oko 91 dolara. Na globalnom tržištu brodskog prijevoza, pak, vozarine su i dalje u padu. Indeks vozarina sipkog tereta BDI oslabio je u proteklih tjedan dana više od 10 posto, na 1.795 bodova. “BDI indeks pada već mjesecima. S obzirom na smanjeni obujam prijevoza i trgovine, ne očekujem njegov oporavak u ovom blagdanskom razdoblju do kraja godine”, zaključuje Bešević.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close