Amerikanci zainteresirani za drugi blok nuklearke Krško

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2012. u 15:55

Mary Yovanovitch, pomoćnica zamjenika američke državne tajnice Hillary Clinton, izrazila je ovog tjedna prilikom posjeta Sloveniji zanimanje američkih ulagača za mogući natječaj za gradnju drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom.

“Što se energetike tiče, vrlo smo zainteresirani za najavljeni natječaj za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom”, rekla je Yovanovitch u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA objavljenom u petak. “Smatramo da su Sjedinjene Američke države na području nuklearne energetike vrlo konkurentne, ne samo tehnološki nego i u pogledu sigurnosti”, rekla je Yovanovitch, dodavši da se stoga nada da će na natječaju moći sudjelovati i neka tvrtka iz SAD-a. Gradnju drugog nuklearnog bloka u Krškom kao jedan od dugoročnih strateških projekata Slovenija je postavila prije 7 godina, ali realizacija tog projekta u sadašnjim prilikama nije sasvim izvjesna.

Zvone Černač, novi slovenski ministar infrastrukture izjavio je nedavno za Slovensku televiziju da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju, te da bi novi blok bilo teško sagraditi ako se pokaže da mu nije naklonjena društvena klima. Zato nova vlada namjerava ispitati kako na taj projekt gledaju građani, a ako se utvrdi da je gradnja drugog bloka nuklearke u društveno loše prihvaćena onda bi se od njega odustalo. Visoka američka dužnosnica istaknula je u razgovoru za slovensku agenciju i važnost dobrih odnosa Slovenije i Hrvatske za stabilnost susjedstva. “Želim ukazati na ključnu važnost uloge Slovenije na Balkanu. Napredak koji je Slovenija postigla u odnosima s Hrvatskom uistinu je značajan i radujemo se ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom”, rekla je Yovanovitch.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close