Amerikanac dobio 7,2 milijuna dolara odštete zbog bolesti izazvane kokicama

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2012. u 13:05

Američki savezni sud donio je odluku da se jednom muškarcu iz Colorada isplati 7,2 milijuna dolara odštete jer je obolio na pluća udišući kemikaliju koja se koristi kod aromatiziranja kokica za pečenje u mikrovalnoj pećnici.

Porota se složila s tvrdnjama 59-godišnjeg Waynea Watsona da je proizvođač kokica s okusom maslaca i lanac samoposluživanja koji ih je prodavao, trebao imati etikete s upozorenjem na opasnost od udisanja diacetila, koja se koristi za davanje umjetnog okusa maslaca kokicama. Riječ je o vrsti opstruktivne bolesti pluća kod koje je otežano izdisanje zraka i koja je neizlječiva, prema medicinskom portalu WebMd.

Kod Watsona, koji je iz predgrađa Denvera, respiratorni problemi su se razvili 2007. godine nakon što je učestalo jeo kokice. Odvjetnici proizvođača kokica su tvrdili da Watson ima zdravstvene probleme zbog toga što je godinama radio s kemikalijama za čišćenje tepiha.

Ta je presuda posljednja u nizu uspješnih parnica u zadnjih 15 godina u kojima je sporna kemikalija diacetil povezivana sa zdravstvenim problemima, a započele su s radnicima u jednoj tvornici kokica koji su bili izloženi diacetilu. Presudom je utvrđeno da 80 posto odštete od 7.217,961 dolara otpada na proizvođača kokica Glister-Mary Lee Corp. iz Illinoisa, a 20 posto na trgovinski lanac King Soopers i partnera Kroger Co.

U tijeku su parnice u sličnim slučajevima pred sudovima u Iowi i New Yorku, kazao je Watsonov odvjetnik Kenneth McClain, koji od 2004. zastupa oboljele radnike proizvođača kokica i aromata diljem SAD-a, i za njih dobiva visoke odštete.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close