Američke dionice porasle nakon što su Fannie Mae i Freddie Mac potaknuli uzlet banaka

Autor: Tomislav Petrov , 15. kolovoz 2008. u 06:45

Američke dionice uzletjele su po prvi put u tri dana nakon što su popuštena ograničenja za Fannie Mae i Freddie Mac što bi trebalo pomoći oživljavanju hipotekarne industrije. Ključni američki dionički indeks S&P 500 dobio je na vrijednosti 0,55 posto, a Nasdaq koji se sastoji isključivo od dionica tehnološkog sektora na vrijednosti je dobio 1,03 posto.

Dionice Fannie Mae i Freddie Maca, najvećih financijera američkog tržišta kućama, skočile su svaka više od sedam posto. PMI Group Inc., drugi najveći osiguravatelj hipoteka, uzletio je 49 posto. Cijena dionice proizvođača automobila General Motors Corp. uzletjela je 11 posto, najviše u zadnjih više od mjesec dana zbog pada cijene sirove nafte i plana za smanjivanje troškova. Indeks građevinskih poduzeća iz S&P 500 indeksa porastao je 4,4 posto.

“Dok je uz financijske dionice povezan ekstremno negativan sentiment, smatram da će se za dvije godine investiranje u njih pokazati kao briljantan potez”, za Bloomberg televiziju izjavio je Fritz Meyer, viši strateg u Invesco Aim koji upravlja sa 162 milijarde američkih dolara. S&P 500 indeks financijskih dionica uzletio je 2,6 posto, povrativši gotovo trećinu osampostotnog pada tijekom dva prethodna trgovinska dana. Taj indeks na 22 posto višoj je razini od svoje najniže 15. srpnja, dok je još uvijek 28 posto u minusu od početka ove godine.

“Cijene američkih kuća vjerojatno će se početi stabilizirati ili dotaknuti dno negdje u prvoj polovini sljedeće godine”, u intervjuu za The Wall Street Journal izjavio je bivši guverner američke središnje banke Alan Greenspan.

“Sugeriramo da kupujete dionice. Vrijeme je za rizičnija ulaganja jer su trenutno dionice na tržištu vrednovane ispod svoje fundamentalne vrijednosti i vrlo atraktivne”, u intervjuu za Bloomberg televiziju izjavio je Jason Pride, koji kao direktor istraživanja u Haverford Trust upravlja sa više od 6 milijardi američkih dolara dioničkog portfelja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lako je Jasonu Pridu….on upravlja sa tuđim novcem i živi od provizija bez obzira je li tržište raste ili pada

New Report

Close