Američka Hospira preuzima Plivino biotehnološko poslovanje

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2009. u 15:35

Pliva je danas putem Zagrebačke burze objavila da svoje biotehnološko poslovanje prodaje američkoj kompaniji Hospira Inc.

Kako se navodi u priopćenju, ta je strateška odluka u skladu s ranije objavljenom namjerom optimiranja biotehnoloških aktivnosti, do koje je došlo nakon što je izraelska farmaceutska grupacija Teva u prosincu prošle godine preuzela Plivu. Prodaja navedenog dijela poslovanja rezultat je značajnog restrukturiranja Plivinih aktivnosti na području biotehnologije započetog početkom godine, kaže se dalje u priopćenju. Financijski podaci o transakciji nisu objavljeni.

Prema postignutom dogovoru, Hospira će preuzeti cjelokupno Plivino biotehnološko poslovanje u Hrvatskoj, uključujući zaposlenike, projekte i novi biotehnološki pogon u Savskom Marofu. Zatvaranje transakcije očekuje se do kraja tekuće godine, nakon ispunjenja svih dogovorenih uvjeta.

“Drago mi je što su pregovori s Hospirom uspješno okončani i što će se u Hrvatskoj nastaviti s razvojem biotehnološkog poslovanja. Zadovoljan sam da smo dogovor postigli upravo s tvrtkom Hospira, našim dugogodišnjim partnerom na biotehnološkim projektima poput razvoja GCSF-a (faktor stimulacije rasta granulocita), koji je prepoznao kompetencije Plivinih stručnjaka u području biotehnologije“, izjavio je Matko Bolanča, predsjednik Uprave Plive.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close