Američka administracija želi pokrenuti reformu Federacije BiH

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2012. u 12:55

Američka administracija pokrenut će sljedeće godine široku kampanju kako bi se reformirala hrvatsko-bošnjački entitet Federaciju BiH, rekao je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon tijekom jučerašnjeg obraćanja u Centru za prekoatlantske odnose (SAIS) pri sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, navodi se u priopćenju iz SAIS-a koje je u utorak dostavljeno i medijima u BiH.

Veleposlanik Moon bio je gost rasprave o stanju u BiH tijekom koje je najavio da će veleposlanstvo SAD-a u BiH organizirati konferenciju s nevladinim organizacijama početkom iduće godine kako bi započeli razgovore kako reformirati Federaciju BIH. Pri tome je američki diplomat u BiH nagovijestio da je cilj reforme Federacije BiH da bude “učinkovitija, manje birokratska te u svrhu razvoja i prosperiteta svih građana”.

Mediji u BiH ranije su najavljivali, pozivajući se na diplomatske izvore, kako američka administracija planira sljedeće godine pokrenuti kampanju za promjenu ustroja Federacije BiH koja je sastavljena od deset županija. Pri tome se, kako je navedeno, planira smanjiti broj županija te jasno odrediti ovlasti entiteta Federacije BiH i županija. Američka administracija je, prema tim navodima, o mogućim rješenjima već razgovarala s predstavnicima političkih stranaka u BiH. Hrvatske stranke očekuju da se kroz reformu Federacije BiH popravi položaj Hrvata u BiH, dok bošnjačke stranke zagovaraju snažniju središnju upravu u entitetu naspram županija.

Hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH uspostavljena je 1994. godine u Washingtonu uz jamstva Republike Hrvatske. Daytonskim sporazumom iz 1995. godine Federacija BiH je uz Republiku Srpsku postala sastavni dio Bosne i Hercegovine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close