American Airlines stvara joint venture s Japan Airlinesom?

Autor: Marko Mršić , 13. rujan 2009. u 17:45

Američki avioprijevoznik American Airlines u pregovorima je s posrnulim japanskim konkurentom Japan Airlinesom (JAL) o kupnji manjinskog udjela u toj kompanija te o stvaranju joint venturea kojim bi proširili suradnju.

American Airlines pregovora s japanskom stranom veće nekoliko tjedana, a ako dođe do dogovora navedene bi aviokompanije dijelile prihode na nekim međunarodnim rutama, prenosi Reuters. Podsjetimo, prije nekoliko dana mediji su objavili da s JAL-om pregovora i Delta Air Lines, najveća svjetska zrakoplovna kompanija koja također želi ulagati u japansku tvrtku, pri čemu bi postala njegov najveći dioničar.

To je još jedan razlog zašto American Airlines želi sklopiti partnerstvo s JAL-om s kojim već surađuje unutar udruženja OneWorld. Naime, ako Delta ostvari svoje namjere Japan Airlines bi postao dio konkurentske mreže SkyTeam.

Inače, japanska kompanija je zbog gospodarske krize na putu da zabilježi drugi uzastopni godišnji gubitak i trenutno prolazi kroz proces restruktuiranja pod državnim nadzorom. JAL je tako u fiskalnoj godini zaključenoj u ožujku zabilježio 50,9 milijardi jena operativnog gubitka (oko 550 milijuna dolara).

Komentirajte prvi

New Report

Close