Allianz ulaže u projekte energetske učinkovitosti u Indiji

Allianz SE završio je još jedno ulaganje u smanjenje karbonskih emisija i to sufinanciranjem niza projekata uvođenja energetski učinkovite rasvjete u Indiji. Novčanom injekcijom Allianza financirat će se zamjena 8,5 milijuna običnih žarulja energetski učinkovitim kompaktnim fluorescentnim žaruljama u kućanstvima s niskim i srednjim prihodima. Ovaj će projekt na taj način smanjiti rezidencijalnu potrošnju energije i sniziti emisiju ugljikova dioksida za 3,73 milijuna tona kroz 10 godina što odgovara količini ugljikovih emisija koje godišnje proizvede milijun automobila u Njemačkoj.

Inicirani od strane najvećeg svjetskog tvorca projekata i ulagača u smanjenje ugljikovih emisija, tvrtke C-Quest Capital LLC (CQC), indijski projekti dobili su i akreditaciju CDM-a (Clean Development Mechanism), jednog od instrumenata Protokola iz Kyota. Za svako smanjenje od jedne tone ugljikovih emisija, projekti dobivaju CDM-ov certifikat o smanjenju emisija. Većina tih certifikata prodavat će se na međunarodnim tržištima ugljikovih emisija čime će se ostvariti zarada, a Allianz namjerava jedan dio otkupiti radi strategije neutralizacije i smanjenja vlastitih ugljikovih emisija.

S obzirom na brz rast populacije i razvoj gospodarstva Indija doživljava značajno povećanje potrebe za energijom. Troškovi električne energije također su visoki, a trenutno se više od polovice električne energije proizvodi u elektranama na ugljen koje u atmosferu ispuštaju visoke količine ugljikova dioksida. „Smanjenje ugljikovih emisija u opskrbi kućanstava električnom energijom od presudne je važnosti, i to na globalnoj razini. Rješavanjem problema ugljikovih emisija kućanstava u jednoj od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, CQC-ovi projekti energetski učinkovite rasvjete pokazuju inovativan pristup ublažavanju klimatskih promjena“, kaže Armin Sandhövel, glavni izvršni direktor Allianz Climate Solutionsa, Allianzova centra za klimatske promjene i upravljanje investicijama u smanjenje ugljikovih emisija.

“Naš projekt uvođenja energetski učinkovite rasvjete u Indiji važan su doprinos smanjenju ukupne potrošnje električne energije i smanjenju emisija stakleničkih plinova iz elektrana na ugljen. Uz to, donosi i velike uštede siromašnijim kućanstvima. Iznimno cijenimo Allianzovu investiciju i dobrovoljno zalaganje za smanjenje emisija stakleničkih plinova”, osvrnuo se na Allianzovo ulaganje Ken Newcombe, glavni izvršni direktor CQC-a.

Ulaganje u CQC-ove projekte energetski učinkovite rasvjete ujedno Allianzu pomaže ostvariti vlastite ambicije neutralizacije i smanjenja ugljikovih emisija. Allianz je dobrovoljno postavio sebi za cilj smanjiti vlastite emisije za 20% u razdoblju od 2006. do 2012. godine, cilj koji je već u 2010. nadmašen za 7%. Preostale emisije od 2012. nadalje, koje se zasad ne mogu izbjeći, neutralizirat će se kroz tzv. karbonske kredite dobivene u nizu ulaganja u projekte smanjenja ugljikovih emisija, poput onih koje je pokrenuo CQC. U rujnu 2011. Allianz je završio kapitalno ulaganje u Wildlife Works Carbon (WWC), jednog od vodećih tvoraca projekata u području očuvanja šuma, te tako osigurao pravo kupnje certifikata o smanjenju emisija od prvog svjetskog REDD projekta (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) kojeg je razvio WWC.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!