Allianz ulaže u projekte energetske učinkovitosti u Indiji

Autor: Božica Babić , 02. veljača 2012. u 17:15

Allianz SE završio je još jedno ulaganje u smanjenje karbonskih emisija i to sufinanciranjem niza projekata uvođenja energetski učinkovite rasvjete u Indiji. Novčanom injekcijom Allianza financirat će se zamjena 8,5 milijuna običnih žarulja energetski učinkovitim kompaktnim fluorescentnim žaruljama u kućanstvima s niskim i srednjim prihodima. Ovaj će projekt na taj način smanjiti rezidencijalnu potrošnju energije i sniziti emisiju ugljikova dioksida za 3,73 milijuna tona kroz 10 godina što odgovara količini ugljikovih emisija koje godišnje proizvede milijun automobila u Njemačkoj.

Inicirani od strane najvećeg svjetskog tvorca projekata i ulagača u smanjenje ugljikovih emisija, tvrtke C-Quest Capital LLC (CQC), indijski projekti dobili su i akreditaciju CDM-a (Clean Development Mechanism), jednog od instrumenata Protokola iz Kyota. Za svako smanjenje od jedne tone ugljikovih emisija, projekti dobivaju CDM-ov certifikat o smanjenju emisija. Većina tih certifikata prodavat će se na međunarodnim tržištima ugljikovih emisija čime će se ostvariti zarada, a Allianz namjerava jedan dio otkupiti radi strategije neutralizacije i smanjenja vlastitih ugljikovih emisija.

S obzirom na brz rast populacije i razvoj gospodarstva Indija doživljava značajno povećanje potrebe za energijom. Troškovi električne energije također su visoki, a trenutno se više od polovice električne energije proizvodi u elektranama na ugljen koje u atmosferu ispuštaju visoke količine ugljikova dioksida. „Smanjenje ugljikovih emisija u opskrbi kućanstava električnom energijom od presudne je važnosti, i to na globalnoj razini. Rješavanjem problema ugljikovih emisija kućanstava u jednoj od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, CQC-ovi projekti energetski učinkovite rasvjete pokazuju inovativan pristup ublažavanju klimatskih promjena“, kaže Armin Sandhövel, glavni izvršni direktor Allianz Climate Solutionsa, Allianzova centra za klimatske promjene i upravljanje investicijama u smanjenje ugljikovih emisija.

“Naš projekt uvođenja energetski učinkovite rasvjete u Indiji važan su doprinos smanjenju ukupne potrošnje električne energije i smanjenju emisija stakleničkih plinova iz elektrana na ugljen. Uz to, donosi i velike uštede siromašnijim kućanstvima. Iznimno cijenimo Allianzovu investiciju i dobrovoljno zalaganje za smanjenje emisija stakleničkih plinova”, osvrnuo se na Allianzovo ulaganje Ken Newcombe, glavni izvršni direktor CQC-a.

Ulaganje u CQC-ove projekte energetski učinkovite rasvjete ujedno Allianzu pomaže ostvariti vlastite ambicije neutralizacije i smanjenja ugljikovih emisija. Allianz je dobrovoljno postavio sebi za cilj smanjiti vlastite emisije za 20% u razdoblju od 2006. do 2012. godine, cilj koji je već u 2010. nadmašen za 7%. Preostale emisije od 2012. nadalje, koje se zasad ne mogu izbjeći, neutralizirat će se kroz tzv. karbonske kredite dobivene u nizu ulaganja u projekte smanjenja ugljikovih emisija, poput onih koje je pokrenuo CQC. U rujnu 2011. Allianz je završio kapitalno ulaganje u Wildlife Works Carbon (WWC), jednog od vodećih tvoraca projekata u području očuvanja šuma, te tako osigurao pravo kupnje certifikata o smanjenju emisija od prvog svjetskog REDD projekta (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) kojeg je razvio WWC.

Komentirajte prvi

New Report

Close