Algebra: EU financira razvoj pet novih programa obrazovanja odraslih

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2011. u 16:15

Potpisom IPA grant ugovora vrijednog preko 200.000 eura u okviru natječaja ‘’Regionalna mreža lokalnih ustanova za obrazovanje odraslih’’, Pučko otvoreno učilište Algebra kao nositelj, s partnerima Pučkim otvorenim učilištem Samobor, Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić, Hrvatskom zajednicom Pučkih otvorenih učilišta i Hrvatskom udrugom poslodavaca, pokrenulo je projekt razvoja pet novih programa obrazovanja, dva u području prodaje te po jedan u području poduzetništva, marketinga i turizma, koji se oslanjaju na IT tehnologiju i poslovne vještine kao osnove za veću konkurentnost na tržištu.

Cilj projekta je izraditi nove programe obrazovanja, nastavne materijale za nove programe, opremiti 3 učionice za izvođenje nastave u partnerskim ustanovama te provesti obuku ciljane skupine od ukupno 70 nezaposlenih osoba, izvijestili su iz Algebre. Tijekom projekta održana su dva kruga fokus grupa, za četiri područja (prodaja, marketing, poduzetništvo i turizam) na kojima je dogovoren okvir novih programa koji će se raditi u projektu. Pet novih programa su Suradnik u prodaji, Suradnik u turizmu i ugostiteljstvu, Operater pozivnog centra, Voditelj poslovanja u malom poduzetništvu i Suradnik u marketingu. Programi će pokrivati područja istaknuta kroz provedeno istraživanje i analizu potreba poslodavaca i tržišta te kroz preporuke poslodavaca koji su sudjelovali u radu fokus grupa. Vanjski stručnjaci angažirani su kako bi se izradili i detaljno razradili novi programi te priručnici za polaznike i predavače.

Putem natječaja za nabavu opreme u vrijednosti preko 300.000 kuna novim računalima te audio-video opremom opremljene su 3 učionice u 3 partnerska učilišta, te audio-video konferencijska dvorana u HZPOU. Temeljem postojećih poslovnih modela opisanih od strane partnera (POU Zaprešić i POU Samobor), održan je konzultativni sastanak 3 POU-a vezan uz kolaboracijski sustav koji će razvijati kroz projekt. Ovime je započela najduža aktivnost u projektu – razvoj IT kolaboracijskog sustava. Postojeći modeli te prijedlozi i dogovor oko sadržaja koji bi novim sustavom trebao biti pokriven su osnova temeljem koje su Algebrini interni stručnjaci izradili funkcionalne i tehničke specifikacije za razvoj IT kolaboracijskog sustava. Završetak kao i sama implementacija novog sustava u partnerskim institucijama očekuje se krajem projekta.

Kako bi se dugoročno osigurali interni predavači novih programa obrazovanja, provedena je analiza potreba postojećeg kadra od kojih je izabrano njih 18 iz POU Samobor, POU Zaprešić i POU Algebra koji će proći kratku edukaciju (train the trainers session) za module za koje je ustanovljeno da postoji najmanje znanja. Napravljen je upitnik te su na osnovu popunjavanja istog napravljeni kratki trening planovi za svakog od predavača koji će proći edukaciju. Projekt će završiti u studenom ove godine, nakon čega kreću i redovni upisi u ove programe.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close