Aldott: Pozitivan rezultat Ine usprkos izostanku prihoda iz Sirije

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 18:10

U prvom polugodištu 2012. INA Grupa je zabilježila EBITDA isključujući jednokratne stavke u iznosu od 2.450 milijuna kuna i ostvarila pozitivnu operativnu dobit kao i neto dobit, isključujući jednokratne stavke, u iznosima 1.177 odnosno 663 milijuna kuna.

Operativni novčani tijek više se nego udvostručio u usporedbi sa prethodnom godinom te je dosegao značajnu razinu od skoro 2,0 milijarde kuna iz poslovanja, čime pokazuje zdravu financijsku poziciju kroz koju je stvorena čvrsta osnova za servisiranje potreba poslovne likvidnosti.

>>> Priopćenje Ine u cijelosti možete pročitati ovdje.

Glavni doprinos rezultatima Grupe i dalje je Segment Istraživanje i proizvodnja nafte i plina dok su segmenti Rafinerije i marketing i Trgovina na malo negativno doprinijeli rezultatima Grupe, primarno kao posljedica mješovitih tržišnih uvjeta i nepovoljnih tržišnih kretanja u drugom tromjesečju 2012. Promjene u vanjskom okruženju, smanjena tržišna potražnja, regulatorne i političke promjene i nastavak gospodarskog usporavanja na glavnim tržištima utjecali su na poslovanje kompanije u prvom polugodištu 2012. Dok je poslovanje u Hrvatskoj bilo pod utjecajem regulatornih ograničenja vezanih uz postavljanje najviše cijene prirodnog plina za kućanstva i male industrijske tvrtke, nastavak gospodarskog usporavanja imao je značajan utjecaj na daljnje smanjenje potražnje za naftnim proizvodima, dok je meñunarodno poslovanje trpjelo uslijed izostanka prihoda iz Sirije.

Uz aktivnosti vezane za poslovanje Grupe, na rezultat je negativno utjecala deprecijacija kune u odnosu na američki dolar uzrokujući 251 milijun kuna financijskog gubitka u prvom polugodištu 2012. Unatoč ovim nepovoljnim, otežanim uvjetima poslovanja i trendovima koji su utjecali na poslovanje kontinuirani napori menadžmenta u povećanju operativne učinkovitosti tijekom prethodnih godina značajno su doprinijeli rezultatima prvog polugodišta ostvarujući više od 1,8 milijardi kuna poboljšanja učinkovitosti u usporedbi s baznom 2008. godinom.

„INA je ostvarila pozitivan rezultat u prvoj polovici 2012. godine, usprkos izostanku prihoda iz Sirije, značajnim gubitcima nastalim u trgovanju prirodnim plinom uslijed regulatornih ograničenja, i smanjenoj regionalnoj potražnji koja se negativno odrazila na poslovanje segmenta Rafinerija i marketinga, što se ne bi moglo postići bez napora uloženih posljednjih godina u poboljšanje poslovnih procesa i operativne učinkovitosti.

Segment Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i dalje najviše doprinosi rezultatu Grupe. U svrhu održavanja razine profitabilnosti, INA je pokrenula brojne projekte istraživanja i razrade za povećanje rezervi i osiguranje daljnje proizvodnje u nadolazećim godinama što će omogućiti stvaranje nove vrijednosti za ulagače. Osim nedavno objavljenog značajnog otkrića na polju Hrastilnica, naši planovi u kontinentalnoj Hrvatskoj uključuju izgradnju još 2-3 istražne bušotine u ovoj godini. Dogañaji u okruženju negativno su se odrazili na poslovanje segmenta Rafinerija i marketinga. Kako bi poboljšala financijski rezultat INA će i dalje ulagati u optimizaciju poslovanja rafinerija, što će imati pozitivan učinak ne samo na rezultate kompanije već i na lokalne zajednice.

Takoñer, u rezultatima segmenta Trgovine na malo vidljivo je značajno smanjenje potražnje za proizvodima, no INA je predana programu intenzivne modernizacije koji će ojačati vodeću tržišnu poziciju Ine u Hrvatskoj. Odluka Glavne skupštine o zadržavanju dobiti iz 2011. godine glavni je preduvjet za provoñenje ovogodišnjeg investicijskog programa dok će pokretanje snažnog investicijskog ciklusa u predstojećem razdoblju pomoći Ini da ostane jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata u regiji. Osim toga, očekuje se da će nedavne promjene u regulativi o formiranju cijene plina rezultirati blagim poboljšanjem Ininih rezultata poslovanja u narednom razdoblju”, rekao je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave, komentirajući rezultate.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close