Alarmantna globalna studija – razina ugljičnog dioksida je previsoka!

Autor: Ivan Jozić , 05. studeni 2011. u 10:00

Svi napori koje čovječanstvo poduzima kako bi zaustavilo rast koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi potpuno su beznačajni, zabrinjavajući je zaključak studije koje je provelo američko Ministarstvo za energetiku.




Nove brojke za 2010. godinu pokazuju da su staklenički plinovi na višim razinama čak i od najgoreg scenarija predviđenog samo godinu dana ranije!

U 2010. godini u atmosferu je ispušteno 564 milijuna tona ovog opasnog plina više nego samo godinu ranije. A sve studije kazuju o potrebi smanjivanja emisije plinova na godišnjoj razini. Ugljični dioksid je opasan jer uzrokuje efekt staklenika – zadržavajući toplinu unutar ozonskog omotača i na taj način zagrijava Zemlju.

Najveći zagađivači zemlje su Kina, SAD i Indija, a sudeći prema količinama plina koji ispuštaju – čini se da je gospodarska kriza za njih prošlost. Kina i Indija su i dalje veliki korisnici ugljena – čije paljenje proizvodi najveće količine ovog plina.

Ukoliko nastavimo zagađivati atmosferu ovim tempom, dovest ćemo Zemlju do nesagledivih ekoloških posljedica, ostavljajući “užasno naslijeđe svojoj djeci i unucima,” stoji u zaključku studije.

Komentirajte prvi

New Report

Close