Akvizicija osječke Karoline povećala prihode Kraša

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2011. u 11:50

Kraš Grupa je tijekom prvih devet mjeseci 2011. ostvarila konsolidirane ukupne prihode u visini 788,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 10,62 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni konsolidirani rashodi tijekom prvih devet mjeseci ove godine ostvareni su pak u iznosu od 765,2 milijuna kuna, dok su godinu ranije iznosili 693,5 milijuna kuna. Kraš Grupa je u promatranom razdoblju ostvarila neto dobit od 18,8 milijuna kuna, dok je godinu ranije knjižena dobit od 12,6 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala matice ostvarena je u iznosu od 18,2 milijuna kuna, a zarada po dionici za prvih devet mjeseci iznosi 13,72 kuna.

Na povećanje ukupnih prihoda i ukupnih rashoda znatan utjecaj imalo je stjecanje Karoline iz Osijeka, zbog čega podaci iz financijskog izvještaja nisu usporedivi sa istim razdobljem prošle godine, navode iz Kraša. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje u visini od 410 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu ostvareni u visini od 323,5 milijuna kuna.

Kako se navodi, razina prodaje na domaćem tržištu uvjetovana je viskom razinom uvoza konditorskih proizvoda, te smanjenom kupovnom moći koja je posljedica krize. U promatranom razdoblju povećan je izvoz na prekomorska tržišta – Saudijsku Arabiju, Australiju i Kanadu, na regionalna tržišta – Sloveniju i Makedoniju, te u Češku.

Na kretanje konsolidiranih rashoda negativno se odrazilo povećanje cijena glavnih sirovina: kakaovca i prerađevina od kakaovca, šećera, brašna, mlijeka u prahu, bombonskog sirupa, biljnih masti i drugih sirovina. Rast konsolidiranih rashoda posljedica je i većih izdataka za kamate i negativne tečajne razlike. U trećem tromjesečju uspješno je završena integracija Karoline u poslovni sustav Kraša, u kojoj je značajno povećana proizvodnja, napominje se među ostalim u izvješću.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close