Ako ste za neke od njih čuli dobri su, ako niste – najbolji su

Autor: Ozren Podnar, VLM , 04. ožujak 2012. u 12:20

“Ako si dobar haker, svi znaju za tebe. Ako si sjajan haker, nitko ne zna tko si”, glasi lucidna opaska vezana za hakersko umijeće.

Za najbolje hakere, dakle, nismo ni mogli čuti, a onih 25 nedavno uhapšenih članova pokreta Anonymous u najboljem su slučaju – dobri. Upali su u mrežu u usklađenim racijama policije u Europi i Latinskoj Americi ne uspjevši sakriti tragove nakon napada na brojne državne institucije sredinom veljače. Operaciju Unmask (Skidanje maske) provele su policije Argentine, Čilea, Kolumbije i Španjolske u koordinaciji Interpola. Ne sumnjamo da će Anonimci nastaviti s “haktivizmom” i da će im se pridružiti nove snage, jer buntovnike ništa ne privlači koliko rizik.

U čast Anonimaca, predstavljamo nekoliko članova hakerske “Kuće slavnih”, koji su dugo bili sjajni (i neotkriveni), da bi se na kraju pokazalo da su i oni samo – dobri. Doduše, vrlo dobri.

Kevin Poulsen
Znan pod umjetničkim imenom Dark Dante, bio je prvi veliki napadač na telefonske linije. Svoju je najslavniju akciju izveo 1990. sa 17 godina, kad je radio postaja iz Los Angelesa KIIS-FM organizirala nagradnu igru u kojoj je 102 pozivatelj trebao biti nagrađen Porscheom 944 S2. Poulsen je preuzeo kontrolu nad svim telefonskim linijama, kako bi osigurao da upravo on bude 102. pozivatelj. Među njegovim žrtvama našao se i FBI, u čiji je sustav upadao da se dočepa podataka o njegovim tajnim operacijama. Uhvaćen je 1991. i osuđen na 51 mjesec zatvora. Nakon izlaska postao je ugledan informatički novinar i suradnik policije: na MySpaceu je razotkrio 744 seksualna prijestupnika.

Kevin Mitnick
Prvi haker čije je lice osvanulo na FBI-jevoj tjeralici. Njegov status višestrukog prijestupnika i imidž tinejdžera koji ne želi odrasti zaslužni su za njegov nadimak Izgubljeni dječak kiberprostora. Među kompjuterašima bio je poznat i kao Kondor. Kao tinejdžer, Mitnick si nije mogao priuštiti kompjuter, pa je često boravio u trgovini informatičkom opremom. Koristio je njihove promotivne modele i modeme kako bi se naučio spajati na druga računala. Obuka je bila uspješna pa je već sa 16 godina upao u sustav jedne softverske kompanije i prekopirao niz njenih programa u razvoju. Devet godina kasnije dolijao je te je osuđen na dvanaest mjeseci zatvora, ali se potom vratio jači nego ikad i uspješno napao desetke računalnih mreža raznih kompanija, uglavnom kradući im programe.

Tsutomu Shimomura
Mitnickovo je ime nerazdvojivo od Tsutomua Shimomure, kolege hakera koji je 1994. pomogao policiji da ga uhvati. Nakon što su ga kolege iz Centra za superračunala u San Diegu obavijestile da je netko ukrao stotine softvera i dokumenata, ovaj stručnjak za kompjutersku sigurnost bacio se na informatičku potjeru za lopovom. Trag ga je s vremenom odveo do apartmanskog kompleksa u Raleighu, gdje su FBI agenti našli Mitnicka. Po Shimomurinoj knjizi o tom događaju snimljen je i igrani film, no Mitnickovi simpatizeri tvrde da se japanski Amerikanac u potrazi poslužio ilegalnim metodama. Mitnick je osuđen na pet godina zatvora, a poslije kazne izgradio je karijeru kao stručnjak za računalnu sigurnost.

Vladimir Levin
Diplomac s Tehnološkog sveučilišta u Sankt Petersburgu, ovaj je matematičar bio mozak ruske hakerske bande koja je 1994. godine ukrala 10 milijuna dolara iz banke Citibank. Uhitio ga je Interpol na londonskom aerodromu Heathrow 1995. Izručen je Sjedinjenim Državama i osuđen na tri godine zatvora. Deset godina nakon uhićenja procurila je glasina da u sustav Citibanka nije upao hakiranjem već kupovinom šifri za logiranje od drugih hakera, koji su obavili stručan dio posla.

Adrian Lamo
Ovaj je hakerski superstar operirao iz internetskih caffea i knjižnica probijajući računalne zaštite velikih korporacija poput Yahooa, Bank of Americe, Citigroupa, Cingulara i New York Timesa. Sve je to činio, kaže, da upozori dotične kompanije na slabe točke njihovih sustava. NY Times nije imao razumijevanja pa ga je prijavio, no sud ga je kaznio samo globom i uvjetnim zatvorom. Danas radi kao novinar i govornik.

Ljepša strana hakiranja

Muški informatičari najradije bi oprostili ovim hakericama, pa taman da i njima skinu nešto s računa. Njihova smjesa inteligencije, lukavstva i privlačnosti priskrbila im je kultno sljedbeništvo.

Adeanna Cooke je nedvojbeno najuspješnija hakerica od svih ljepotica koje su ikad izašle u Playboyu. Najbolja od svega je spoznaja da ona svoju vještinu rabi u pozitivne svrhe, što ju smješta u hakerske “bijele šešire”, za razliku od “crnih šešira”, kako zovu zločeste hakere. Na provaljivanje u tuđe web siteove potakla ju je krađa njenih obnaženih slika. Jedna poznanica je neovlašteno na net postavila Adeannine slike i glumila da je ona. Usput je naplaćivala pristup “svojim” fotkama. Adeanna je doznala za prijevaru, hakirala dotični web site i skinula slike. Potom je ponudila pomoć drugim ljepojkama u sličnoj situaciji, što joj je priskrbilo nadimak “Hakerska vila”.

Ruskinja Kristina Svečinskaja (23) jednako je zgodna, ali opakija od Adeanne. Dok je studirala u New Yorku, udružila se s nekoliko krupnih internetskih prevaranata iz domovine te je zajedno s njima hakirala više američkih i britanskih banaka. U poslu se služila trojanskim konjem Zeus, programčićem specijaliziranim za krađu bankovnih podataka. Otkrivena je i uhićena krajem 2010., priznavši krivnju prema optužnici. Platila je jamčevinu od 25.000 dolara i još očekuje izricanje presude.

Kineskinja Ying Cracker je edukativni tip hakerice (prezime joj je, naravno, pseudonim). Ona poučava zainteresirane osnovama hakiranja za naknadu od 500 do 5000 juana. Osim od instrukcija, zarađuje i od pisanja hakerskih programa. Internetska je javnost za nju doznala iz napisa na jednom kineskom forumu, nakon čega je postala kultna zvijezda hakerske zajednice.



Adeanna Cooke (Foto: Playboy)

Komentirajte prvi

New Report

Close