Air France-KLM ukida 5.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2012. u 15:10

Problemima pritisnuti francusko-nizozemski avioprijevoznik Air France-KLM planira ukinuti 5.000 radnih mjesta u nešto više od tri godine, pri čemu bi više od polovine radnika zahvaćenih tom mjerom trebalo otići dobrovoljno, uz isplaćene otpremnine, izvijestio je u ponedjeljak francuski dnevnik Le Figaro.

Kako objavljuje list, uprava računa da će 800 radnika napustiti poduzeće uobičajenim odljevom, ali namjerava svima, uključujući pilote, ponuditi i opciju dobrovoljnog odlaska, uz isplatu otpremnine. List la Tribune piše pak da će tu mogućnost moći iskoristiti 2.500 do 3.000 zaposlenih.

Glasnogovornik Air France-KLM-a ističe pak da pregovori sa sindikatima o mogućnostima smanjenja troškova još nisu završeni i da se objava o smanjenju broja zaposlenih ne očekuje prije kraja lipnja. “Ekonomska situacija u Air Franceu zabrinjava, posebice zbog izrazito slabe konkurentnosti. Nastavljamo s planom koji bi nam trebao omogućiti da do kraja 2015. ponovo postanemo konkurentni, i na razini uprave i u razgovorima s predstavnicima radnika”, priopćio je glasnogovornik kompanije.

Planom rezanja troškova, uključujući zamrzavanje plaća i smanjenje investicija, u Air France-KLM-u žele uštedjeti najmanje dvije milijarde eura i smanjiti dug. Cilj je smanjiti neto dug za dvije milijarde eura, na oko 4,5 milijardi eura do kraja 2014.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close