Afrika, kontinent gdje mobitel postaje najvažniji uređaj

Autor: Ivan Jozić , 14. studeni 2011. u 18:30

Afrika je najbrže rastuće tržište mobilnih telefona na svijetu, sažetak je izvješća GSMA (Groupe Speciale Mobile Association). Godišnja stopa po kojoj raste tržište nevjerojatnih je 20 posto – brojka koja se ne mijenja posljednjih pet godina. Tako stručnjaci očekuju da će trenutnih 649 milijuna korisnika sljedeće godine narasti na 738 milijuna.



EPA

Mladi, tehnologiji skloni Afrikanci, adaptirali su se virtualnom svijetu s jedne i nedostatku infrastrukture “zemaljskih” linija u njihovim državama s druge strane: mobilni telefoni postali su rješenje za sve.

Mobiteli – uređaji koji mogu sve
Daily News prenosi priču 24-godišnje Gertrude Kitongo, koja utjelovljuje novi val korisnika mobitela u Africi. “Mobitel koristim za gledanje filmova, chat s kolegama s fakulteta iz Zimbabvea ili razgovore s bakom u Ugandi. On mi je radio, sredstvo plaćanja. Banka mi šalje SMS sa promjenama stanja na računu…”, objašnjava djevojka ugandsko-kenijskih korjena.

Nedostatak infrastrukture, primjerice bankomata i zemaljskih linija, Afrikance je preko noći učinio naprednim korisnicima smartphonea, koji iz uređaja izvlače maksimalne mogućnosti. Pomalo neočekivani trend primorao je operatere da počnu ubrzano poboljšavati svoje usluge te ih nuditi i u ruralnim krajevima Afrike. Inače, 5,5 milijuna Afrikanaca zaposleno je u nekom od sektora vezanim uz mobilnu telefoniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close