Afera kamioni: U ponedjeljak presuda Rončeviću i Bačiću

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2010. u 14:30

Presuda bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u aferi “kamioni” biti će objavljena u ponedjeljak 6. prosinca u 9 sati na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu su obrana i USKOK danas iznijeli svoje završne govore.

I dok je USKOK uvjeren da je tijekom desetomjesečnog suđenja dokazao da su Rončević i Bačić nabavom skupljih i nekvalitetnijih Ivecovih kamiona oštetili državu za 10,2 milijuna kuna, obrana smatra da sud treba donijeti oslobađajuću presudu. “USKOK nije naveo koju i kakvu su imovinsku korist optuženici pribavili drugoj osobi i tko je ona. Također nije utvrđeno na koji su način prouzročili štetu i kojim je radnjama Rončević iskoristio položaj, odnosno što je učinio suprotno zakonu”, kazao je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Aferi “kamioni” Vilajtović je pridao i politički značaj podsjećajući da je još na početku postupka tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio da je pokretanje istrage protiv Rončevića bio uvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima s Europskom unijom. “Očekujem da će se sudsko vijeće oduprijeti brojnim pritiscima kojima je bilo izloženo i donijeti oslobađajuću presudu”, kazao je Vilajtović.

Obrana je u završnim govorima ponovila svoje tvrdnje da jeftiniji MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali potrebama Hrvatske vojske jer nisu koristili gorivo koje propisuju NATO standardi i nisu imali dovoljnu nosivost. No, tvrde da pozadina problema nisu razlike u kamionima marke Iveco i MAN nego što ugovor nije sklopljen s Mercedesom koji je, kako tvrde, vladinim dužnosnicima isplaćivao milijunske iznose mita.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close