Afera Hypo: Kulterer oslobođen optužbi za pronevjeru

Autor: Marko Mršić , 29. ožujak 2011. u 17:35

Austrijski sud danas je presudio da bivši predsjednika uprave koruškog Hypo Alpe Adria Banka Wolfgang Kulterer nije pronevjerio sredstva banke.

Kako prenosi Bloomberg, oslobađajuća presuda težak je udarac za državne tužitelje jer znači neuspjeh u traženju odgovornih za krah Hypo banke prije dvije godine. Kulterer i još dvojica Hypovih dužnosnika oslobođeni su optužbi da su namjerno zlorabili fondove banke kada su odobrili zajmove zrakoplovnoj kompaniji Styrian Airways AG. Ta je tvrtka kasnije propala, a među sumnjivim poslovima s Hypom vezao ju je i kredit od 2 milijuna eura.

Podsjetimo, početkom studenog prošle godine državno odvjetništvo u Klagenfurtu podiglo je optužnicu protiv Kulterera koji je zajedno s još dvije osobe optužen za pronevjeru, a optužnica ga tereti i za davanje lažne izjave pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta. Optužnica za pronevjeru odnosila se na dva slučaja odobravanja kredita. Prvi je spomenuti slučaj kredita zrakoplovnoj tvrtki, a drugi se odnosi na kredit od 150.000 eura jednom privatnom detektivu.

Inače, Kulterer je od podizanja optužnice tvrdio da je nevin. “Ja sam izabran za žrtveno janje, dok su pravi krivci za loše poslovanje Hypo Alpe-Adria banke moji nasljednici u Upravi, te bavarska Bayern LB banka”, rekao je Kulterer na prvoj konferenciji za novinare nakon što je bio pušten iz istražnog zatvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close