Adris grupa povećala prihod za 5,3 posto

U prvih šest mjeseci ove godine ukupan prihod Adris grupe iznosio je 1,37 milijardi kuna, što je za 5,3 posto više od prošlogodišnjeg, priopćeno je iz kompanije.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,19 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, veći su za 1,9 posto. Operativna dobit iznosi 117 milijuna kuna, a dobit prije poreza 225 milijuna kuna. Unatoč padu operativne zarade u prvom polugodištu, Grupa je zabilježila veću dobit prije poreza, a razlog je pozitivan neto financijski rezultat.

Analizom rezultata duhanske strateške poslovne jedinice, uočljivo je da je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u prvom polugodištu prošle godine, navodi se u izvješću. Na hrvatskome i regionalnom tržištu nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena te padom kupovne moći zbog ekonomske krize. Također, nastavljen je trend prelaska potrošača na proizvode iz nižih cjenovnih skupina. TDR je nastavio trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 58,8 posto. Adris grupa u cjelini u svojim ključnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je 10 posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2010. Booking je bolji od prošlogodišnjeg, a očekuje se nastavak pozitivnog trenda, ističu iz Adrisa. Podsjećaju i kako je u lipnju otvoren hotel Lone, prvi hrvatski design hotel s pet zvjezdica.

Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, Cromaris, u prvom je polugodištu 2011. povećala prodaju za 55 posto, pri čemu je prodaja u izvozu udvostručena i iznosi 68 posto.

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!