Adris grupa ostvarila niži povrat na kapital

Autor: Tomislav Petrov , 13. studeni 2008. u 14:55

Poslovne rezultate Adris grupe tijekom prva tri ovogodišnja kvartala za početak ćemo ilustrirati kroz dekompoziciju povrata na kapital i rezerve na umnožak koeficijenta financijske poluge kao ključnog pokazatelja zaduženosti, koeficijenta obrtaja ukupne imovine kao ključnog pokazatelja aktivnosti i marže neto dobiti kao ključnog pokazatelja profitabilnosti.

Povrat na kapital Adris grupe smanjen je kao posljedica smanjenja koeficijenta financijske poluge, koeficijenta obrtaja ukupne imovine i marže neto dobiti.




Ukupna imovina Adris grupe tijekom prva tri ovogodišnja kvartala porasla je za 7,01 posto, na 7413,76 milijuna kuna. Od toga je stavka kapital i rezerve porasla za 7,14 posto, na 5914,28 milijuna kuna, iz čega slijedi da je Adris grupa smanjila financijsku polugu.

Ukupni prihodi Adris grupe tijekom prva tri ovogodišnja kvartala iznose 2587,70 milijuna kuna i 2,08 posto manji su u odnosu na ukupne prihode u prva tri kvartala lani, a što znači pad koeficijenta obrtaja ukupne imovine Adris grupe.

Dobit nakon oporezivanja koju je tijekom prva tri ovogodišnja kvartala ostvarila Adris grupa iznosi 599,75 milijuna kuna i predstavlja smanjenje za 16,87 posto u odnosu na rezultat prva tri kvartala prošle godine, što znači je marža neto dobiti Adris grupe pala.

Podsjećamo da je 23. svibnja prošle godine cijena povlaštene dionice Adris grupe dotaknula 618,97 kuna, a 12. studenog ove godine trgovanje dionicom Adris grupe zaključeno je zadnjom cijenom 220,00 kuna ili samo 35,54 posto njene najviše prošlogodišnje cijene.

Tekst nije poziv na kupnju ili na prodaju dionice poduzeća čiji smo poslovni rezultat ilustrirali. Prilikom donošenja odluke o kupnji ili prodaji dionica korisno je koristiti pokazatelje investiranja koje smo u ovoj prezentaciji zbog cjenovne osjetljivosti informacija ignorirali.

Komentirajte prvi

New Report

Close