Abu Dhabi razmatra povlačenje iz ulaganja u Citigroup

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2009. u 14:50

Američka investicijska grupacija Citigroup naznačila je danas da će nastojati blokirati nastojanja državnog stabilizacijskog fonda Abu Dhabija da se povuče iz 7,5 milijardi vrijednog ulaganja u tog posrnulog bankarskog diva.

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) kupio je u studenom 2007. udio u Citigroupu, obvezavši se tom transakcijom da će u 2010. i 2011. kupiti redovne dionice tog američkog diva ukupne vrijednosti 7,5 milijardi dolara. Cijena dionice trebala se kretati u rasponu od 31,83 do 37,24 dolara. U međuvremenu je Citigroupova dionica znatno izgubila na vrijednosti, potonuvši u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja burze na samo 3,5 dolara, te će ADIA vjerojatno morati platiti previsoku cijenu za dionice te banke.

Financijska kriza pogodila je američku financijsku instituciju više nego što se naslućivalo u prvim mjesecima krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita krajem 2007., te ona još uvijek dobiva pomoć od američke vlade radi očuvanja poslovanja.

U Citigropu pak ističu da su tvrdnje Abu Dhabija potpuno neutemeljene, najavljujući da će ih odlučno osporiti. Kuvajtski državni stabilizacijski fond prodao je početkom mjeseca svoj udio u Citigroupu, i to za 4,1 milijardu dolara, a zaradio je 1,1 milijardu dolara, ističu u američkoj tvrtki.

Procjenjuje se da je Citigroup u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čiji je Abu Dhabi sastavni dio, izložen s gotovo 6 milijardi dolara, uključujući kredite od gotovo 2 milijarde dolara odobrene tvrtki Dubai World koja je nedavno zatražila moratorij na otplatu dugova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close