3D printeri – sve što nacrtate, moći ćete stvoriti u svom domu

Autor: Ivan Jozić , 26. listopad 2011. u 11:55

Vaš klinac želi igračku R2D2-a iz Star Warsa? Možete mu je kupiti, naravno. Ali možete ju nacrtati i pustiti da se sama stvara pred njegovim očima. Do sada teško zamislivu razinu kreativnosti omogućuju trodimenzionalni printeri koji zbog velike potražnje postaju sve dostupniji prosječnim građanima. Hoćemo li ih uskoro imati svaki dom?




Tehnologija je kreativnosti dopustila odlazak u potpuno novu sferu. Svaki trodimenzionalni crtež može postati gotov proizvod, a sve je izglednije da će se čitav proces moći odvijati u dnevnom boravku, ili garaži. Ovakve vijesti s oduševljenjem su dočekali kreativci diljem svijeta: modna industrija već je prepoznala printanje kao novi iskorak dizajnerske odjeće. Modeli na revijama nose 3D uratke koji brišu granice između tkanina i skulpture.

Za razliku od tradicionalnih metoda izrade predmeta, 3D printu ne raste cijena ukoliko je proizvod zahtjevnog oblika – jedina mjerna jedinica je količina potrošenog materijala i kvaliteta nacrta prema kojem se izrađuje model.

Sama tehnologija nije novost – trodimenzionalni printeri koriste se u industrijskoj proizvodnji, prvenstveno u razvoju prototipa koji često zahtijevaju više varijacija sličnog oblika. No ovakvi printeri cjenovno su nedostupni velikoj većini građana, a ni oblikom nisu prilagođeni kućnoj uporabi. Iskorak pokušavaju napraviti kompanije poput Shaper Cubea ili Thing-O-Matica: na tržište su plasirali manje i jeftinije printere, prilagođene kućnoj upotrebi i značajno niže cijene od onih industrijskih. Cijene variraju ovisno o kompaniji i modelu ali jednostavniji printeri mogu se kupiti za 400 eura.

Daljnji razvoj trodimenzionalnog printera i njihov sve manji volumen najavljuje nova vremena – vremena u kojima ćemo, sjedeći na trosjedu, moći stvoriti sve što zamislimo.

Kako proces izgleda?

Nacrt se stavlja u kompjutorski program koji 3D crtež “reže.” Laser zatim predmet slaže od tankih slojeva materijala, kreirajući predmet od dna prema vrhu. Materijali koji se koriste u izradi su raznoliki – od plastike i gume do različitih metala. U postupku modeliranja materijal u prahu nanosi se na režnjeve crteža. Slojevi tanki svega nekoliko milimetara lijepe se prema trodimenzionalnom nacrtu jedan za drugoga. Kada je oblik gotov, termičkom obradom topi se u kompaktnu figuru.


Komentirajte prvi

New Report

Close