Velika zemljišna reforma: Milijun hektara zemlje u koncesiju

Ilustracija / PXL Ilustracija / PXL

Glavni cilj novog Zakona je proizvodnja hrane za domaće potrebe, a na tom poslu moglo bi se otvoriti 50.000 novih radnih mjesta.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ovaj tjedan ide na radna tijela Vlade, a očekuje se da bi za dva tjedna biti izglasan. Radi se o planu prema kojem bi od ukupno dva milijuna hektara obradivog zemljišta, u funkciju trebalo staviti čak milijun hektara zemlje koja je dosad bila neobrađena, piše Jutarnji list. Glavni cilj zakona je proizvodnja hrane za domaće potrebe, a na tom poslu moglo bi se otvoriti 50.000 novih radnih mjesta. U Vladi očekuju povećanje BDP-a za 7 milijardi kuna godišnje. Od toga bi najmanje dvije milijarde kuna išlo direktno u proračun., piše list.

U državnom vlasništvu je 890 tisuća hektara. No, država želi dati u zakup i staviti u proizvodnju i privatno neobrađeno poljoprivredno zemljište. “Bili bismo zadovoljni kada bi se u funkciju stavilo oko milijun hektara, a u prvom mandatu oko 600.000 hektara državne zemlje”, kaže prof. dr. Vesna Gantner, pomoćnica ministra za poljoprivredu. Vlasnik, koji želi svoje privatno zemljište dati u najam ili prodati, činit će to uz pomoć Agencije za poljoprivredno zemljište. Pravo prvenstva na to zemljište ima suvlasnik, zatim susjed, a onda ostali poljoprivredni proizvođači. Uz uvjet da svi prihvate cijenu koju traži vlasnik zemlje. Prioritet će imati tvrtke i obiteljska gospodarstva koja se bave poljoprivredom. Na natječaj se mogu javiti i osobe i tvrtke koje se ne bave poljoprivredom, ali pod uvjetom da imaju odličan gospodarski program ili biznis plan. Znači, na natječaj se može javiti i trenutačno nezaposlena osoba, ali u tom će slučaju morati dobiti maksimalni broj bodova na biznis planu.

Poljoprivrednik mora kroz gospodarski program, koji će biti prilagođen i pojednostavljen, pokazati stanje svoga gospodarstva i resursa kojim raspolaže. Morat će prikazati koliko ima zemljišta, koliko mu nedostaje zemlje, koliko ima zaposlenih, kakva mu je mehanizacija, osposobljenost. Drugo, u gospodarskom programu morat će biti precizan biznis plan kojim će pokazati kako misli koristiti zemljište i koje rezultate u proizvodnji očekuje, pišse list.

Komentari (4)
 • Hasenfefer
  Hasenfefer 23:07 15.10.2012.

  Ovaj a zakaj ne bi svu zemlju dali Todi za jednu kunu.

  Lijepo bi uzeo na nju kredit pa bi dao Slovencima (500 € po dionici), jer Mercator vrijeeeedi jer je Slovenski.

 • Nostraduru
  Nostraduru 18:36 15.10.2012.

  Ako dobro shvaćam, država je ovdje nešto kao feudalac. Daje zemlju u najam i troši najam. Koje su moguće situacije:
  1.Seljak želi ostvariti profit i imati troškove manje od prihoda. Od kuda će se stvoriti novac za profit? Netko će drugi morati imati minus.
  2. Seljak ima prihode manje od koncesije i propada
  3. Seljak ima prihode i rashode ujednačene i nema akumulacije kapitala. Slijedi nemogućnost obnove mehanizacije i propast.

  Dakle, ostaje nam solucija 1. Samo je pitanje tko će ići u minus da stvori profit seljacima? A i to mi je nekako nemoguće jer su seljaci često do sada bili ti koji gube. patriotpokret

 • Sjenikovac
  Sjenikovac 16:42 15.10.2012.

  To je dobar potez vlade . Ali nažalost ta mjera će dati ograničene rezultate iz dva krupna razloga : 1. nije izvršena komasacija zemljišta i 2. nema dovoljno radne snage u poljoprivredi . Komasacija je skupa i spora i trebalo ju je uraditi davno . Preostaje jedino angažirati za komasaciju strane tvrtke iz Njemačke , Francuske ili Austrije . Vratiti 15% stanovništva na selo je teško ali ne i nemoguće . Mladi su obrazovani i orni za rad i na selu bi lakše rješili stanbeno pitanje i naravno zapošljenje . Mašine rade i ne mora se motikati . Život na selu je mirniji , zdraviji i lakše je školovati djecu . Što se tiče kulture ljudi na selu nisu zakinuti ni za milimetar ( TV , radio , internet , suvremeni putevi ) .

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!