Zlato za investiranje prvi se put traži više od nakita

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2016. u 15:02
Ukupna potražnja dosegla 2335 tona/FOTOLIA

O zabrinutosti investitora govori podatak da je potražnja za zlatom veća nego usred krize 2009.

Prvi puta u povijesti globalna potražnja za zlatom u investicijske svrhe nadmašila je potražnju za zlatnim nakitom, a veća je nego usred najgore financijske i ekonomske krize 2009. godine. Zahvaljujući burzovno-utrživim fondovima (ETF) koji prate kretanje cijene zlata te američkim i europskim investitorima, u prvom je polugodištu potražnja za investicijskim zlatom dosegnula rekordnih 1063,9 tona, pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato (WGC).

 

579tona

zlata u prvom su polugodištu kupili burzovno-utrživi fondovi (ETF)

Time je za 16 posto oboren rekord iz prvog polugodišta 2009. godine. Obaranju sedam godina starog rekorda ETF-ovi su doprinijeli s kupnjom 579 tona. K tome, ukupna potražnja u prvih šest mjeseci od 2335 tona označila je drugo najbolje polugodište u povijesti. Uzrok ovako velikoj potražnji za zlatom WGC vidi u povećanoj nesigurnosti uslijed referendumske odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, geopolitičkih tenzija, američkih predsjedničkih izbora te talijanske bankovne krize.

 

25posto

skočila je cijena zlata u prvom polugodištu, najviše od 1980. godine

Uz takvu potražnju morala je rasti i cijena zlata. Sa skokom od 25 posto zlato je ostvarilo najsnažniji rast cijene u prvom polugodištu od 1980. godine. "Zlato je uvijek dobra ideja, ali je previše od sadašnjeg uspona cijene došlo od ETF-ova", kaže Nicholas Colas, analitičar u Convergexu. Dodaje kako bi cijena zlata mogla vrlo brzo pasti kad se pojave znaci oporavka.

No, zlatom se sve manje kiti. Potražnja za zlatnim nakitom najniža je od 2010. godine. Situaciju na tržištu nakita WGC je ocijenio "anemičnom". S druge pak strane, slabija potražnja za nakitom uz rast cijene rezultirala je povećanim otkupom. Otkup lom-zlata činio je u prvom polugodištu trećinu opskrbe zlatom. Zanimljiv je da ekonometrijska istraživanja navode da rast cijene zlata za jedan posto dovodi do rasta otkupa zlata za 0,6 posto.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tomislave , drukeru stari , koji je ovo po redu članak-hvalospjev zlatu? 🙂 Crobex i burza pomalo rastu , a vi odmah u protunapad sa zlatom , hebalo vas zlato !

New Report

Close