Zlato pada cijeli tjedan, ulagači se vraćaju riziku i većim zaradama

Autor: Agencija VLM , 25. srpanj 2016. u 08:25
Foto: Thinkstock

Nepisano pravilo ulaganja kaže da se u vremenima krize ulaže u srebro i zlato.

U tjednom padu vrijednosti zlata analitičari na tržištima robe pronalaze znak da se investitori vraćaju dionicama koje znače veći rizik, ali i veće zarade.

Tjedni podaci daju argument takvoj tezi, ali ako se pogledaju malo dugoročniji trendovi, teško je zaključiti da je panika nestala s tržišta.

Od Brexita vrijednost zlata narasla je ukupno 5 posto, a u godinu dana, unatoč laganoj korekciji zabilježenoj posljednja dva tjedna, zlato je naraslo za gotovo 28 posto vrijednosti. Ipak, daleko je to od rekordnih vrijednosti zabilježenih tijekom straha od recesije s dvostrukim dnom u 2012., kada se za zlato davalo gotovo 1800 dolara po unci.

Korekcija cijene zlata može se i očekivati u kontekstu značajnih zarada na dioničkim tržištima koje su nakon kratkoročnog šoka izazvanog referendumom u Velikoj Britaniji nastavila redati visoke prinose. Zlato je zadnjeg dana trgovanja proteklog tjedna stajalo 1323,40 dolara po unci i u tjedan dana izgubilo je više od 1,1 posto svoje vrijednosti, dok je cijena srebra pala 3,5 posto u istom periodu i u petak se kupovalo za 19,7 dolara po unci.

Nepisano pravilo ulaganja kaže da se u vremenima krize ulaže u srebro i zlato. 

Komentirajte prvi

New Report

Close