Zlato blizu cijene iz vremena europske dužničke krize

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2019. u 06:11
Uncom se u srijedu trgovalo po 1489,76 dolara/REUTERS

Zbog trgovinskih i geopolitičkih tenzija pitanje je dana kad će zlato prekoračiti 1500 dolara.

Cijena zlata približava se razinama viđenima u vrijeme najgore dužničke krize u Europi, a prema očekivanjima inozemnih analitičara tog tržišta, najplemenitiji metal bi ovako skup, pa i skuplji, mogao biti još najmanje šest mjeseci, a možda i godinu dana.

Vrijednost unce zlata u srijedu je dosegla najvišu razinu u više od šest godina od 1489,76 dolara što nije zabilježeno od travnja 2013. godine.

Glavni razlog 
Cijena na spot tržištu tokom dana je malo oslabila krećući se oko 1486 dolara. No, američki terminski ugovori na zlato sugerirali su cijenu od gotovo 1500 dolara. Bez sumnje, trgovinski rat Amerike i Kine koji se polako seli i na područje tečajeva dolara i juana glavni je razlog recentnog poskupljenja zlata, tumače analitičari. "Sve zaoštrenija retorika između Washingtona i Pekinga potiče zabrinutost da će sukob prerasti u dugoročni uteg globalnom ekonomskom rastu", ocjenjuje za CNBC Ilya Spivak, stariji valutni analitičar tvrtke DailyFx.

 

14 posto

poskupjelo je zlato tijekom ove godine

Tržište to ponajviše iščitava iz Reutersove ankete među ekonomistima koji očekuju da će kineski izvoz u srpnju vjerojatno oslabiti i drugi uzastopni mjesec što bi trebalo signalizirati negativan utjecaj američkih carina. Očekuje se da će pasti i uvoz što bi značilo da poticajne mjere kineske vlade ne daju rezultata. Analitičari banke Goldman Sachs objavili su kako ne očekuju trgovinski sporazum Kine i SAD-a prije predsjedničkih izbora 2020. godine.

U banci Morgan Stanley pak smatraju da međusobna odmazda zbog uvođenja carina svijet može povući u recesiju do sredine iduće godine. Na sentiment među investitorima u zlato zasigurno je utjecala i vijest da je SPDR Gold Trust, najveći burzovno-utrživi fond koji ulaže u zlato povećao svoje zalihe na dnevnoj razini za 0,21 posto na 836,92 tone.

Prema mišljenju Howeija Leeja, analitičara najveće singapurske banke Oversea-Chinese Banking Corporation, pitanje je dana kada će cijena zlata prekoračiti 1500 dolara. Kako je izjavio CNBC-u, tome pridonosi "savršena smjesa sastojaka" koji guraju zlato naviše. "Imamo niske kamatne stope, slabi dolar, trgovinske tenzije te geopolitičke tenzije u Perzijskom zaljevu", naglašava Lee. 

Niz rizika 
Takav niz rizika navodi investitore da smanje udjel rizične imovine u svojim portfeljima, kaže taj ekonomist. Drugim riječima, investitori su zabrinuti kratkoročnim globalnim ekonomskim trendovima i više gravitiraju prema niskorizičnoj imovini.

Recentni uspon cijene donio je zlatu tijekom ove godine porast cijene od 14 posto. Međutim, među imovinom koja se smatra "sigurnom lukom" u nesigurnim ekonomskim vremenima nije jedino profitiralo. Među vodećim valutama japanski jen je uvjerljivo najviše ojačao tijekom ove godine bilježeći tri posto rasta prema američkom dolaru. Početkom tjedna tečaj se spustio na 105,90 jena.

Na ovim prostorima mnogo poznatiji švicarski franak najsnažniji je prema euru od lipnja 2017. godine, pa je zajednička europska valuta u ponedjeljak potonula prema "švicarcu" na 1,0862 franka. S obzirom na takvu dinamiku tečaja, podaci na koje se poziva Financial Times pokazuju da je u posljednja dva tjedna švicarska središnja banka počela prodavati franak, prvi put nakon dvije godine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close