Životna osiguranja drže sektor u premijskom plusu

Autor: Božica Babić , 12. listopad 2015. u 22:01
Raste broj novoosiguranih vozila, ali ne i premija/Dalibor Urukalović/PIXSELL

U godinu dana, između dva rujna, premija ugovorena na obveznim autoosiguranjima manja je za 284 milijuna kuna.

Životna osiguranja nastavljaju i dalje popravljati 'krvnu' sliku industrije osiguranja u RH budući da su, prema preliminarnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, između rujna ove i rujna 2014. godine premiju uvećala za 284 milijuna kuna (+15%), na 2,17 milijardi kuna.

Paralelno je skupna premija ugovorena na neživotnim osiguranjima bila manja za 124 milijuna te je iznosila 4,54 milijarde kuna. Ukupan učinak industrije kroz poravnanje premijskih rezultata donio je rast od 2,4 posto, na 6,7 milijardi kuna. Razloga za zadovoljstvo posebno imaju u Generali osiguranju gdje je premija između dva rujna rasla više od 100 milijuna kuna. Listu uspješnih nastavljaju Croatia zdravstveno osiguranje s premijom većom 43 milijuna, Erste osiguranje čija je premija rasla 36 milijuna dok skupinu top pet rastućih društava zaključuju Ergo osiguranje sa 20 i Triglav sa 18 milijuna kuna većom premijom.

Najveći pak gubitnici u spomenutom kalendarskom razdoblju su Euroherc osiguranje koje bilježi pad premije za 43 milijuna kuna, na 604 milijuna, te Jadransko osiguranje gdje je pad iznosio 41 milijun kuna pa je ovogodišnji rujan zaključen sa 371 milijun kuna premije i Wiener osiguranje, čija je premija u godinu dana pala sa 424 na 399 milijuna kuna. Urušavanje premije na obveznim autoosiguranjima nije nova vijest s obzirom da taj trend traje više od godinu dana. Između dva rujna premija je manja za 284 milijuna kuna, iznosila je 1,56 milijardi kuna premda je broj ugovorenih polica za novoregistrirana vozila bio veći za 43 tisuće. Osim već spomenutih životnih  osiguranja premija je rasla značajnije i kod osiguranja odgovornosti, sa 228 na 293 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close