Životna osiguranja donijela eksplozivan srpanjski rast

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2018. u 13:50
U neživotnim osiguranjima, koja čine 68,8% tržišta, zaračunato je 4,3 milijarde kuna premije, 9,9% više na godišnjoj razini/FOTOLIA

Dosadašnjim dijelom godine najviše zadovoljni mogu biti u Wieneru, Eurohercu i Generaliju.

Pojam "ljetna letargija" ove godine ne postoji na domaćem tržištu osiguranja, pokazuju srpanjski podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Naime, zaračunata bruto premija dosegla je prošlog mjeseca 6,25 milijardi kuna što je 10,5 posto više nego godinu ranije. Time je eskalirao trend rasta premije osiguravatelja koji traje već neprekidna 23 mjeseca jer je ovo prva dvoznamenkasta mjesečna stopa rasta u tom razdoblju. Tako se 2018. godina, nakon lanjske koja je donijela skromne mjesečne stope rasta između 1,1 posto i 3,4 posto,  pokazuje kao "godina iz snova" za osiguravajuća društva.

 

6,26 mlrd.

kuna dosegnula je u srpnju zaračunata bruto premija

Statistika HUO-a pokazuje kako je srpanjski eksplozivni rast prije svega zasluga segmenta životnih osiguranja. Ova vrsta osiguranja u ukupnoj premiji sudjeluje s 31,2 posto, a u srpnju je zabilježila rast premije od 1,94 milijarde kuna što je gotovo 12 posto više nego godinu ranije. Najveći udjel u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s premijom od 1,52 milijarde kuna, 17,6 posto višom u odnosu na srpanj 2017., navodi se u izvješću.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,8 posto ukupnog tržišta, zaračunati iznos premije iznosi 4,3 milijarde kuna i viši je 9,9 posto na godišnjoj razini. U tom segmentu najzastupljenija obvezna osiguranja od automobilske odgovornosti bilježe rast premije od 6,8 posto na 1,26 milijardi kuna. Prosječna premija u toj vrsti osiguranja iznosi 921,36 kuna što je za 0,92 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

 

12 posto

rasla je prošlog mjeseca premija životnih osiguranja

Među osiguravajućim društvima dosadašnjim dijelom godine najviše zadovoljni mogu biti u Wiener osiguranju VIG zbog rasta premije za 38,2 posto, zatim Eurohercu kojem je premija uvećana za četvrtinu te Generali osiguranju s rastom od gotovo 20 posto. Što se tiče tržišnog lidera Croatia osiguranja, to je društvo zabilježilo rast premije veći od osam posto što mu je donijelo trećinu tržišnog udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close