‘Zeleni krediti’ EIB-a za privatna i javna poduzeća

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2017. u 22:01
Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco i Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke

Putem PF4EE programa financiraju se investicije u poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada, postrojenja te ulaganja u javnu rasvjetu.

Europska investicijska banka (EIB) i Zagrebačka banka sklopile su u utorak u Zagrebu ugovor o suradnji u okviru programa Privatno financiranje za energetsku učinkovitost (Private Finance for Energy Efficiency – PF4EE) vrijedan 40 milijuna eura.

Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) koji je namijenjen financiranju investicija iz područja energetske učinkovitosti. Potpisivanjem ovog ugovora Zaba postaje jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta.

Tri komponente
Program za energetsku učinkovitost sastoji se od tri komponente: financiranje, djelomičnu pokrivenost rizika kredita koji pokriva Europska komisija te tehničku pomoć Zagrebačkoj banci u cilju daljnjeg jačanja kapaciteta potrebnih za financiranje investicija u energetsku učinkovitost. Financijska sredstva iz ovog programa namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave.

 

40 mil.

€ vrijedan je ugovor o suradnji u okviru PF4EE programa

Za financiranje putem PF4EE programa prihvatljive su investicije u poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada, izgradnju novih zgrada, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja. 

Prilikom potpisivanja ugovora s EIB-om Miljenko Živaljić predsjednik Uprave Zagrebačke banke poručio je kako je iznimno zadovoljan novom poslovnom suradnjom s EIB-om te činjenicom da će Zaba biti prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u PF4EE programu. "To predstavlja nastavak naših aktivnosti vezanih uz podupiranje investicija u energetsku učinkovitost. Osim toga, time potvrđujemo dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju s Europskom investicijskom bankom", kazao je Živaljić. 

Povoljniji uvjeti
Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a dodao je da njihovo partnerstvo s najvećom poslovnom bankom u zemlji osigurava hrvatskim tvrtkama dodatno dugoročno financiranje uz povoljnije uvjete.

"Uz to, u Hrvatskoj se prvi puta koristi PF4EE, inovativni financijski instrument osmišljen kako bi potaknuo provedbu prioritetnih investicija koje pridonose energetskoj učinkovitosti i štednji", istaknuo je Scannapieco. Uz Živaljića i Scannapieca, potpisivanju ugovora prisustvovali su i Claudio Cesario, zamjenik predsjednika Uprave i General Manager Zagrebačke banke, Marko Remenar, član Uprave Zabe, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investiicjske banke u Zagrebu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close