Zbog slabih kineskih podataka i jakog dolara cijene nafte ispod 97 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 15:31
Thinkstock

Cijene barela nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 97 dolara budući da su se na obilnu ponudu nadovezali slabi podaci iz Kine i jaki dolar.

Cijene barela nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 97 dolara budući da su se na obilnu ponudu nadovezali slabi podaci iz Kine i jaki dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom pala 40 centi u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna, na 96,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, na 93,18 dolara. U petak je skočio nešto više od dolara, poduprt snažnim američkim gospodarskim podacima.

U fokusu je ulagača danas bio pad zarade u kineskoj industriji u kolovozu za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 13,5-postotnog skoka u srpnju. Taj se podatak kineskih vlasti nadovezao na probleme poput nestabilnog izvoza, pada tržišta nkeretnina i posustajanja ulaganja u drugom svjetskom gospodarstvu.

"Kineski podaci objavljeni tijekom vikenda pesimistično djeluju na izglede potražnje, a skok cijene u SAD-u u petak potaknuo je danas dobitonosne prodaje", tumači Ken Hasegawa iz japanskog Newedgea.

Dodatni je pritisak na naftna tržišta generirao i jači dolar, koji je danas dosegnuo najvišu razinu u četiri godine prema košarici ključnih valuta, kočeći potražnju zbog oslabljene kupovne moći imatelja ostalih valuta.

Jačanje zelene novčanice pogodilo je i ostale kategorije robe, poput zlata čija je cijena za trenutne isporuke kliznula na najnižu razinu u devet mjeseci. Pala je i cijena bakra za isporuke u sljedećim mjesecima, na najnižu razinu u više od tri mjeseca.

Iran je pozvao članice Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da koordiniraju napore kako bi zaustavile pad cijena nafte, što je dodatno istaknulo razliku u stajalištima među članicama, budući da, primjerice, vodeća izvoznica Saudijska Arabija umanjuje važnost tog trenda.

Snažniji pad cijena zakočili su oružani sukobi na Bliskom istoku, uključujući zračne udare na položaje islamističkih militanata u Siriji i nedjeljni štrajk radnika naftne industrije u Libiji.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 94,13 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close