Zbog robota bez posla ostaje 1,8 milijuna bankara do 2025.

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2017. u 08:07
Foto: Thinkstock

Samo lani zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva banke u EU otpustile su oko 50.000 ljudi.

Zaposlenici banaka nemaju se razloga veseliti budućnosti i tehnološkom napretku, ako je suditi po najavama viđenijih financijaša.

U intervjuu za Bloomberg nekadašnji prvi čovjek američke banke Citigroup Vikram Pandit izjavio je kako će zbog razvoja tehnologije u idućih pet godina nestati oko trećine sadašnjih poslova u bankarstvu. Umjetna inteligencija i robotika smanjuje potrebu za radnicima u pojedinim odjelima banaka, poput računovodstva, kaže Pandit koji sada vodi investicijsku tvrtku Orogen čiji je i suosnivač. 

Najmanje od 1997.
Prema procjenama Citigropua u izvješću iz ožujka prošle godine, zbog automatizacije bez posla će između 2015. i 2025. ostati 770.000 zaposlenika banaka u SAD-u te milijun u Europi. Na ta tmurna predviđanja naslanja se istraživanje Europske bankovne federacije objavljeno u srijedu koje pokazuje da su banke u Europskoj uniji zatvorile prošle godine 9100 poslovnica i otpustile oko 50.000 radnika zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva. Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189.000, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije. Sektor je na kraju godine zapošljavao oko 2,8 milijuna ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje analiza.

Tehnologija otvara prilike 
Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope. Zbog niskih kamata krediti su jeftiniji, pa banke manje zarađuju kao i na ulaganjima. S druge strane izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon u lipnju je istaknuo kako se prenaglašava utjecaj tehnologije na radna mjesta u financijskoj industriji. Dok uvođenje automatizacije pomaže u rezanju troškova banke, s druge strane otvara niz drugih radnih mjesta, smatra Dimon. Dodao je da će broj zaposlenika banaka rasti, ali s tehničkim obrazovanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close