Rast cijena nafte na početku godine

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2013. u 10:06
Ilustracija

U 2013. RBA analitičari očekuju blagi rast cijena nafte, dok značajniji pritisak na cijene očekuju tek 2014.

Na kraju prošle godine i početkom ove cijene sirove nafte su rasle potaknute uobičajenim sezonskim porastom potražnje radi hladnijeg vremena, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Sredinom siječnja cijena sirove nafte tipa WTI dosegnula je 95 dolara po barelu, što je za oko 10 dolara po barelu više nego sredinom prosinca, dok je cijena nafte tipa Brent dosegnula 111 dolara po barelu. Uz uobičajena sezonska kretanja rastu cijena pridonijela je i zabrinutost za geopolitička kretanja, pišu analitičari. S obzirom da su nešto snažniji rast zabilježile WTI cijene, razlika između WTI i Brent cijene se na početku godine suzila na oko 6 dolara po barelu.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svojim je zadnjim prognozama podigla očekivanu potražnju za sirovom naftom u ovoj godini. Svjetska potražnja za naftom u 2013. procjenjuje se na 90,8 mb/d, što je za 240 kb/d više od prognoze u prosincu te 930 kb/d, odnosno 1 posto više nego u 2012. Rast potražnje primarno je rezultat očekivanog rasta potražnje tržišta u razvoju, posebno Kine, pišu analitičari.

Posljednjih godina primjetan je trend povećanja udjela u potrošnji sirove nafte kod velikih zemalja u razvoju (Kina, Indija, Brazil), dok potražnja za sirovom naftom u Europskoj uniji opada.  U 2012. je proizvodnja sirove nafte zemalja članica OPEC-a porasla je na povijesno najvišu razinu. Ipak, proizvodnja sirove nafte zemalja članica OPEC-a u prosincu se blago smanjila ponajviše zbog smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije. Ukupna proizvodnja sirove nafte smanjila se u prosincu za 170 kb/d, što je vjerojatno također doprinijelo rastu cijena nafte u uvjetima sezonskog porasta potražnje.

U 2013. RBA analitičari očekuju blagi rast cijena nafte, dok značajniji pritisak na cijene očekuju tek 2014. uz pretpostavku ubrzanja europskoga gospodarstva, čija će potražnja za sirovom naftom ostati razmjerno slaba i u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close