Zbog niskih kamata banke bi morale preispitati poslovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2015. u 22:01
Andreas Dombret zadužen je u Bundesbanci za bankovni i financijski nadzor

Velika ovisnost o prihodima od kamata uteg je za profitabilnost, tvrdi Andreas Dombret iz Bundesbanke.

Njemački bankarski sektor dokazao je svoju snagu za vrijeme financijske krize, a sada bi trebao preispitati model poslovanja kako bi poboljšao stabilnost u budućnosti, poručuje u razgovoru za AFP dužnosnik njemačke središnje banke Andreas Dombret.

On je u Bundesbanku zadužen za bankarski i financijski nadzor, a u intervjuu je pozvao njemačke banke da prošire lepezu izvora prihoda, koji su trenutno previše oslonjeni na kamatne prihode, te da smanje troškove. "Načelno gledano nije moguće trpati sve njemačke banke u isti koš. Njemački model bankovnog sektora koji počiva na tri stupa (privatnom, javnom i zadružnom) dokazao je svoju vrijednost za vrijeme financijske krize i pridonio je stabilizaciji bankovnog okruženja", rekao Dombret.

Prostora za poboljšanje profitabilnosti u mnogim njemačkim bankama ipak ima, napominje taj dužnosnik Bundesbanka. "Često velika ovisnost o prihodima od kamata uteg je za profitabilnost banaka, osobito tijekom dugog razdoblja niskih kamatnih stopa. Samo bi iz tog razloga banke morale preispitati svoj model poslovanja", tumači Dombret. Stoga predlaže bankama da potraže alternativne izvore prihoda ili od povećaju prihode od provizija.

Na pitanje o snažnom političkom utjecaju na njemački bankarski sektor, Dombret odgovara da to u osnovi "nije u duhu tržišne ekonomije". "Iskustvo je pokazalo da država nije bolji bankar", dodao je. Europska je kriza dugo trajala između ostalog i zato što su vlade bile prisiljene priskočiti u pomoć velikim bankama kako bi spriječile domino efekt. Spašavanje banaka izložilo je, pak, države riziku dodatnog povećanja ionako velikog tereta duga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close