Zbog Johnsona je funta na putu da se izjednači s dolarom

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2019. u 14:06
Britanskom valutom u srijedu se trgovalo po 1,24 dolara/REUTERS

‘Tvrdi’ brexit snizio bi britanski BDP za dva posto, a zbog pariteta funte inflacija bi se udvostručila.

Nakon što je Boris Johnson postao novi britanski premijer, investitore na valutnom tržištu ponajviše muči pitanje može li se vrijednost funte izjednačiti s dolarom.

U srijedu oko 16 sati funtom se trgovalo po 1,2486 dolara što je 0,4 posto više nego dan ranije.

Ojačana strahovanja 
Za ilustraciju, prije referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije 2016. tečaj je iznosio 1,50 dolara. Međutim, Johnsonovo preuzimanje premijerske palice ojačalo je strahovanja od "tvrdog" brexita, bez sporazuma s Europskom unijom, najvažnijim britanskim trgovinskim partnerom. U tom slučaju izgledna je recesija te poniranje vrijednosti britanske valute, stoji u ekonomskim analizama.

 

1,50 funti

za dolar iznosio je tečaj prije referenduma iz 2016.

Valutni stručnjaci ističu za CNN kako će izbor Johnsona za lidera Konzervativne stranke te približavanje 31. listopada kada zemlja izlazi iz EU nastaviti "gurati" funtu prema 1,20 dolara, a možda i niže. "Rizik izlaska Ujedinjenog Kraljevstva bez sporazuma raste iz dana u dan", ističe John Wraith, analitičar švicarske banke UBS. "To je magnet koji će vući funtu prema dolje, isključivo zato što je vremena sve manje", dodao je Wraith. Na sličnom tragu razmišljaju i analitičari američke banke Morgan Stanley. 

Najniže 1,05 funti
Njihove procjene govore da bi vrijednost funte mogla pasti između jednog i 1,10 dolara ako Britanija izađe bez dogovora. Ako Johnson zauzme čvrsti stav u pregovorima s Bruxellesom, tečaj bi se mogao kretati između 1,10 i 1,20 dolara, dodaju iz Morgan Stanleyja.

Najniža razina koju je funta ikada dosegla zabilježena je 1985. kada je tečaj pao na 1,05 dolara. Procjene britanskog Ureda za proračunsku odgovornost govore da bi izlaskom bez dogovora britanski BDP pao za dva posto, a vlada bi se morala zadužiti za dodatnih 30 milijardi funti godišnje. U slučaju pariteta funte i dolara, inflacija bi se udvostručila.  

Komentirajte prvi

New Report

Close