Zbog Italije ECB će upumpavati novac do rujna iduće godine

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2016. u 15:09
Predsjednik ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Vijeće guvernera danas odlučuje o otkupu imovine od 80 milijardi eura.

Referendum o promjenama talijanskog Ustava nije mogao doći u gore vrijeme za Europsku središnju banku (ECB) i njezina predsjednika Marija Draghija, rezime je razmišljanja inozemnih analitičara koje prenosi američki CNBC.

Naime, danas će Vijeće guvernera ECB-a na zasjedanju odlučiti o sudbini programa otkupa imovine, a prema mišljenju stručnjaka, upravo zbog propasti referenduma i posljedičnog potresa u talijanskoj vladi ECB će nastaviti s otkupom. Naime, gotovo svi ekonomisti u anketi Reutersa očekuju da će ECB nastaviti s otkupom 80 milijardi eura mjesečno do rujna 2017. godine. Jedino je neizvjesno hoće li ECB najaviti da će mjesečni iznos kupovina imovine ostati nepromijenjen ili će ga početi polagano smanjivati.

Također, nije sigurno hoće li poslati svojevrsni službeni signal u vezi eventualnog okončanja postojećeg programa. Ako ECB najavi postupno smanjenje iznosa kupovina imovine, euro će se, po ocjeni analitičara, vjerojatno oporaviti, nakon što je oslabio približno četiri posto prema dolaru u proteklih mjesec dana. "Ulagači su čekali talijanski referendum s izrazitim pesimističnim stajalištem, a mišljenja sam da nas je posljednjih pet godina naučilo, barem kada se radi o euru, da politički problemi obično nemaju trajnijeg utjecaja", tumači Sonja Marten, valutna analitičarka u DZ Banku.

Euro je u srijedu ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,0724 dolara. U ponedjeljak je u jednom trenutku skliznuo na 1,0505 dolara, najnižu razinu od ožujka 2015., nakon što je talijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku zbog neuspjelog referenduma o ustavnim promjenama. No, još istoga dana je poskočio na najvišu razinu u tri tjedna od 1,0797 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close