Zatvoreno saudijsko-kuvajtsko naftno polje stabiliziralo cijene nafte blizu 86 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 15:40
Thinkstock

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara za barel, poduprte objavom da su Saudijska Arabija i Kuvajt obustavili proizvodnju na polju Khafdži.

 Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara za barel, poduprte objavom da su Saudijska Arabija i Kuvajt obustavili proizvodnju na polju Khafdži.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje na kraju prošlog tjedna i barelom se trgovalo po 86,06 dolara. U petak je zaključila trgovanje u plusu dva posto, najvećem u više od mjesec dana. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 82,95 dolara.

Proizvodnja na saudijsko-kuvajtskom naftnom polju Khafdži obustavljena je iz ekoloških razloga. Na tom se polju inače proizvodi 280 do 300 tisuća barela nafte dnevno, što znači da čini nešto više od dva posto ukupnih proizvodnih kapaciteta Saudijske Arabije, navodi Reuters.

Odluka o obustavi vjerojatno neće značajnije utjecati na opskrbu iz Saudijske Arabije koja ima značajan višak kapaciteta ali je neki trgovci ističu kao pozitivan faktor, s obzirom na višak proizvodnje u odnosu na potražnju i na očekivanu raspravu o proizvodnji na redovnom sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u studenom.

Analitičar Morgan Stanleya Adam Longson smatra da će zatvaranje polja tek kratko utjecati na naftna tržišta. "Obustava proizvodnje nije rezultat OPEC-ove politike i u konačnici možda uopće neće utjecati na opskrbu, s obzirom na rezervne kapacitete", tumači Longson.

Saudijska Arabija proizvodila je u rujnu oko 9,7 milijuna barela nafte dnevno.

"Čini se da su se neki tržišni sudionici odlučili na kupovine temeljem saudijske priče", dodaje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Slaže se ipak da "oporavak cijena vjerojatno neće biti dugog vijeka ako iz OPEC-a ne stignu jasne poruke o smanjenju proizvodnje".

Uoči OPEC-ova sastanka u Beču 27. studenog Reuters skreće pozornost na signale Saudijske Arabije, Kuvajta i Irana da nisu skloni promjenama proizvodne politike.

U prošlom je tjednu obilna ponuda zajedno sa sumornim gospodarskim izgledima u brojnim dijelovima svijeta, u rasponu od Europe do Kine, spustila cijene nafte na najnižu razinu u četiri godine, što je predstavljalo pad za čak 25 posto u odnosu na lipanj.

Zbog slabijih gospodarskih izgleda ekonomisti specijalizirani za energetiku snizili su tako prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u idućoj godini a situaciju dodatno komplicira procvat proizvodnje nafte iz škriljca u Sjedinjenim Državama.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 83,19 dolara, što znači da je bila 2,02 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nisam primjetio da je pala cijena benzina za 25% od lipnja do sada na benzinskim.izgleda da je opet izračun po šternu i ekipi na djelu. kad raste nafta na spotu onda ide i na benzinskim gore,kad pada nafta na spotu onda opet raste benzin na benzinskim. cammora i cosa nostra su male bebe za naftnu mafiju samo na balkane, a da ne spominjem sestrice preko bare.

New Report

Close