Zašto trebamo financijskog savjetnika i koliko to stoji?

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2007. u 06:30

Naknade za savjetnika mogu se uplaćivati jednokaratno ili godišnje u postocima ukupnog ulaganja

Zašto bi itko trebao financijskog savjetnika? Svi mi znamo gdje se nalazi naš novac. Na računima u banci, nekoliko dionica koje smo kupili i nešto u obveznicama koje smo kupili zato što nam je prijatelj rekao da su vrlo dobre. Sve mi to posjedujemo, ako se možemo sjetiti gdje smo spremili te papire i ugovore te naravno ako smo se uspjeli suzdržati od trošenja našeg novca na stvari koje nam nisu potrebne.

Pasivan prihod
Zapošljavanje i savjetovanje s financijskim savjetnikom može zvučati kao još veći trošak koji nam sada nije potreban. Kako god bilo, financijski savjetnik vam može biti od neprocjenjive vrijednosti pomažući vam planirati našu financijsku budućnost tako da posjedujete prihod u mirovini koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. On može također pomoći planirajući novac za školovanje vaše djece, i ako ulazite u neki biznis, on vam može kreirati dobru strategiju tako da vaš biznis ima manju mogućnost da propadne. Također od velike je važnosti izgraditi pasivan prihod, koji će raditi za vas kada vi više ne budete radno sposobni, i upravo u tome leži razlika između bogatih i siromašnih. Oni u biti rade iste stvari, samo što siromašni rade za novac i kada se umirove, shvate da više nemaju prihoda, dok bogati polako uče i napreduju u tom da novac radi za njih. Naime, nije bitno koliko novaca neki pojedinac zarađuje, nego koliko novaca uštedi i pretvori u pasivan prihod. Vjerujem da smo se svi u to imali prilike uvjeriti gledajući poduzetnike koji posjeduju velike kuće i nove aute, ali svakodnevno rade jer ne smiju prestati. Zato što kad bi slučajno prestali raditi, lako bi se moglo dogoditi da ostaju bez većeg dijela svoje imovine. Financijski savjetnik ima pristup informacijama i investicije i dionice, obveznice, nekretnine i investicijske fondove kojima ostatak ljudi ne raspolaže. On vas također može uputiti na nove porezne zakone i on vam može pomoći da donesete ispravnu odluku o tome koja je investicija dobra za vas, i koliko novaca biste trebali štedjeti. On je tu da odgovori na vaša pitanja i da vam napravi detaljan plan koji uključuje isplaćivanja kredita, i plaćanja minimalne kamate na vaša zaduženja. On će pripremiti za vas dokument koji se zove financijska izjava za svaku kategoriju vaših financija, pokazujući gdje svaka dionica, obveznica ili nekretnina koju posjedujete raste ili pada u vrijednosti. Talentirani i predani savjetnik može vam pomoći u razvijanju plana koji odgovara vaših financijskim ciljevima i koji generira veće povrate uz manji rizik – i s manje posla nego što bi vam inače trebalo da sami to radite. Njegov je posao da zna čitati tržište, tako da je on u jedinstvenoj poziciji da bi vas mogao savjetovati je li dobro ili loše vrijeme za prodaju ili kupnju vaših investicija u dionice, obveznice ili refinanciranje vaših zaduženja. Dobar investicijski savjetnik trebao bi vas uputiti u neke prilike za investicije za koje vi možda niste znali da postoje.

Minimum od 12 posto
Naknada za savjetnika može se naplaćivati jednokratno. U početku se može kretati od 500 do 3.500 eura. Druga mogućnost je da se usluge savjetovanja naplaćuju godišnje u postocima na iznos kojim se upravlja. Takve naknade se kreću od 0,5% do 2%. Vrlo je bitno da savjetnik ima poziciju u kojoj neovisno može savjetovati klijenta koji je investicijski produkt za njega najprikladniji. Jer ako je savjetnik dobiva proviziju na osnovi nekoga produkta, velika je mogućnost da on nije na strani klijenta, nego na strani svoga osobnog interesa. Bitno je naglasiti da prosječni investitor prvi informativni razgovor prije nego što se odluči za suradnju ne plaća, a za osnovni plan štednje savjet u pravilu košta ispod 500 eura. Ali ako uzmemo u obzir da će nam savjetnik poboljšati performanse naših investicija, onda dobivamo rezultate kao u tablici. Naime, svaki bi savjetnik svome klijentu tijekom vremena trebao omogućiti minimum dobiti od 12%, a oni koji su kvalitetniji i raspolažu s više znanja i vještina, i 15%. Tako da naizgled velika početna investicija tijekom vremenskog razdoblja postaje zanemariva jer su razlike u visini primanja i imovine koju smo ostvarili nekoliko puta veće. Ova investicijska opcija može biti, ali i ne, adekvatna za vašu specifičnu situaciju. Najbolje je da se posavjetujete s kvalificiranim investicijskim savjetnikom koji je specijaliziran za ove vrste investicija.

Ismar Zembo, www.imovinskosavjetovanje.hr




Komentirajte prvi

New Report

Close