Zaštitu glavnice nitko ne jamči

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2016. u 07:32
Foto: Thinkstock

Fondovska industrija ocijenila je priopćenje Hanfe kao korak prema boljem osvještavanju ulagača.

Predstavnici fondova pozdravljaju priopćenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koja je upozorila ulagače da fondovi sa zaštićenom glavnicom baš i ne mogu jamčiti zaštitu te glavnice. Financijski regulator u utorak je objavio opširno priopćenje o ulaganjima u fondove sa zaštićenom glavnicom, jednu od novotarija na hrvatskom fondovskom tržištu.

Zaštita samo u teoriji
Radi se o fondovima koji bi trebali zaštititi početno ulaganje od pada vrijednosti. No, samo  u teoriji, iščitava se iz Hanfina priopćenja. "Takvi fondovi u pravilu nemaju nikakvu formalnu garanciju ili jamstvo, te zaštita, odnosno povrat glavnice nije garantiran od strane društva za upravljanje, neke kreditne ili druge institucije ili pak države", navodi Hanfa. Stoga regulator poziva ulagače da se prije investicijske odluke podrobno informiraju putem dokumenata, poput prospekta fonda i ključnih podataka za ulagatelje te kod prodajnih zastupnika ili drugih relevantnih osoba.

 

Brborović

U naša tri fonda, Optimum, Favorit i Multi bilježimo vrlo solidan interes ulagača. Smatramo da taj segment fondova ima potencijal rasta.

"Imate pravo to tražiti, pitati i biti informirani prije donošenja odluke o ulaganju, bilo da se informirate putem mrežnih stranica ili u direktnom kontaktu s društvima za upravljanje", poručuje Hanfa potencijalnim ulagačima. Ovakvu vrstu fondova zasad nude dva društva – OTP Invest i Raiffeisen Invest. Predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović smatra da Hanfino priopćenje ne škodi i nije loše da je dodatno upozorila ulagače. "U naša tri fonda, Optimum, Favorit i Multi bilježimo vrlo solidan interes ulagača. Štoviše, u tradicionalne rizične fondove, pa čak i u indeksni fond, primamo vrlo malo uplata. Smatram da taj segment fondova ima potencijal rasta", ocjenjuje Brborović. 

Uobičajeni u svijetu
Čelnik Raiffeisen Investa Marek Prokopec kaže da se ovakvim priopćenjem Hanfe doprinosi osviještenosti ulagatelja i promiče kultura ulaganja u investicijske fondove, pa ga njegovo društvo pozdravlja. "Investicijski fondovi o kojima je riječ u priopćenju novost su na domaćem tržištu, ali su uobičajeni u drugim državama Europske unije i u svijetu, a investicijske strategije koje se pri tome koriste predstavljaju standardne strategije pri upravljanju imovinom", ističe Prokopec. "Prilikom nuđenja udjela u fondu Raiffeisen zaštićena glavnica svakom ulagatelju u fond uručuju se ključni podaci za ulagatelje Fonda, te mu je dostupan Prospekt i Pravila Fonda u kojima su detaljno opisani ulagateljski cilj fonda, strategija ulaganja, te rizici ulaganja", kaže Prokopec dodajući i kako su svi ti dokumenti dostupni i na internetu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Principi BAIL-IN-a i za ostale financijske posrednike!?!?!? U eseju „UJEDINJENI NADZOR BANAKA POD OKRILJEM ECB-a I NOVA PRAVILA PREUSTROJA BANAKA U EU. Što je u tome dobro za Hrvatsku?„ iz 2013 godine, Šonje u zaključku piše:…. mrtvilo na kreditnim tržištima širom Europe nije puka posljedica razvojnih poteškoća. Jednim bi se dijelom moglo raditi o izravnoj posljedici neizvjesnosti stvorene nerazvidnim preplitanjem najrazličitijih regulatornih promjena.“
Mrtvilo je ne samo na kreditnim tržištima, mrtvilo je i na burzovnim tržištima. I sada se nađu fondovi koji nude „osigurane glavnice ulaganja“ a HANFA ovako kurtoazno diplomatski upozorava ulagače. Umjesto da odmah oduzme licence istim fondovima, kako bi zaštitila ulagače. HANFA se ovako poigrava!!!! Koga će sutra, ako nestanu financijski medijatori, regulirati HANFA? Nisu ulagači naivci! Već su za vrijeme ove krize izgubili 37% svoje imovine!!!! Treba li još???? Kome i čemu služe regulatori???

New Report

Close