‘Zasad ne mijenjamo cijenu novca ni program stimulusa’

Autor: Ana Blašković , 21. srpanj 2016. u 22:01
Čelnik ECB-a Mario Draghi pričekat će s novim mjerama bar do rujna/DPA/PIXSELL

Europska središnja banka želi prvo vidjeti jasnije efekte Brexita za promjenu svojih politika.

Europska središnja banka (ECB) odlučila je zadržati referentne kamatne stope nepromijenjenima sve dok ne bude jasniji efekt štete izlaska Velike Britanije iz EU. Ključna kamatna stope za refinanciranje ostaje negativnih 0,4 posto, kao i volumen mjesečnog otkupa vrijednosnica od 80 milijardi eura.

 

80mlrd.

eura mjesečno vrijedan je stimulus ECB-a koji se zasad neće mijenjati

"Vijeće guvernera i dalje stoji pri očekivanjima će ključna kamatna stopa ostati pri niskim razinama jedno dulje vrijeme, dulje od vremenskog horizonta za otkup vrijednosnica", prenosi Bloomberg. Središnja banka namjerava otkupom pumpati likvidnost najmanje do kraja ožujka 2017., odnosno dok se stopa inflacije ne vrati na ciljane razine. Čelnik ECB-a Mario Draghi ranije je rekao da previđa kako će Brexit usporiti rast eurozone te da bi mogao proširiti program stimulusa u rujnu kada bi ECB trebao imati nove ekonomske prognoze.

Među investitorima je ključna zabrinutost koliko još Europska središnja banka ima manevarskog prostora za pomoć eurzoni budući da dosege 1,7 milijardi eura vrijednog programa pomoći značajno ograničavaju iznimno niski prinosi. Tržišta eurozone pokazala su se "poprilično otporna" nakon britanskog referenduma 23. lipnja, ocijenio je Draghi. "Nismo vidjeli nikakve poremećaje u bankarskom ili financijskom sektoru", rekao je u četvrtak u Frankfurtu objasnivši to implemantiranim mjerama koje rezultirale rastom dostupne likvidnosti u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close