Zaplijenjeni bitcoini digli cijenu na dvogodišnji maksimum

Autor: Tomislav Pili , 31. svibanj 2016. u 12:03
Foto: Thinkstock

Uspon izazvala najava lipanjske aukcije bitcoina zaplijenjenih u Australiji.

Vrijednost bitcoina, najpopularnije kriptovalute, dosegla je najvišu razinu u gotovo dvije godine nakon objave da će se u lipnju održati velika aukcija bitcoina zaplijenjenih od kriminalnih skupina. Cijena je u ponedjeljak dosegnula 549,49 dolara nakon što se u petak zaustavila na 530 dolara što je najviša cijena od kolovoza 2014. godine.

Skok cijene u ponedjeljak izazvala je objava iz australske podružnice revizorske tvrtke Ernst Young (EY) kako će u ime svog klijenta kojem nisu otkrili ime prodati 20. i 21. lipnja na aukciji 24.518 bitcoina zaplijenjenih od kriminalnih skupina. To će biti druga takva aukcija nakon što ured američkog saveznog šerifa prodao bitcoine zaplijenjene nakon zatvaranja internetske platforme za trgovinu na crnom tržištu pod nazivom Silk Road. Tijekom 2014. i 2015. savezni je šerif prodao više od 170.000 bitcoina.

Partner u australskom EY-u, Adam Nikitins, za Reuters je izjavio kakom očekuje interes investitora u digitalnu imovinu, burzi digitalnih valuta, ali i investicijskih banaka i hedge fondova. "Ciljamo sofisticiranije investitore koji mogu uvidjeti vrijednost ulaganja u rastuću digitalnu imovinu", dodao je Nikitins. No, osim sofisticiranim ulagačima, bitcoin je zanimljiv i kriminalcima zbog anonimnosti transakcija te što nije potrebna uključenost platnih institucija. Od 2012. broj transakcija bitcoinom se učetverostručio. Prema navodima australskih medija, bitcoini koje će prodati EY potječu od trgovine drogom. Australska policija nije potvrdila te navode. 

Komentirajte prvi

New Report

Close