Zanimanje koje je plaćeno duplo više od prosjeka, a iznimno je traženo u Hrvatskoj i svijetu

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2017. u 10:21
Foto: Thinkstock

Informacijska tehnologija napreduje iz dana u dan, a škole i fakulteti jednostavno ne mogu obrazovati dovoljno kadra koliko tržište može zaposliti.

Europa se već godinama bori s nedostatkom IT stručnjaka. Prema nekim procjenama iz EU, do 2020. godine na tržištu rada nedostajat će više od 750 tisuća pojedinaca s digitalnim vještinama. I to samo na području Europske unije. Informacijska tehnologija napreduje iz dana u dan, a škole i fakulteti jednostavno ne mogu obrazovati dovoljno kadra koliko tržište može zaposliti, piše Zimo.

Prema posljednjim informacijama u IKT sektoru u Hrvatskoj radi nešto više od 32 tisuće ljudi, a iz godine u godinu raste potražnja za novim stručnjacima. Čak 5000 ljudi moglo bi se do 2020. zaposliti u IT sektoru u Hrvatskoj, pod uvjetom da se uvedu promjene u hrvatski obrazovni sustav. A to bi bilo dobro i za gospodarstvo. Jer ne samo da IT stručnjaci, u većini slučajeva mogu birati gdje će raditi, već su i godinama njihove plaće u prosjeku dvostruko veće od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2017. godine, prosječna bruto plaća u djelatnosti "računalno programiranje, savjetovanja i djelatnosti povezane s njima" iznosila 12 137 kuna (za usporedbu, prosječna plaća je iznosila 7 983 kune). Pomnožimo li to s 12, možemo reći da programeri koji rade u Hrvatskoj u prosjeku godišnje zarade 145 644 kune ili tek nešto malo više od 22 tisuće dolara.

Top 5 europskih zemalja za programere su Irska (sa 66 500 dolara), Velika Britanija (sa 70 500 dolara), Danska (sa 75 700 dolara), Norveška (s impresivnih 86 tisuća dolara) i na kraju Švicarska u kojoj je godišnja plaća za programera u 2016. iznosila čak 90 500 dolara.

S obzirom na to kako se razvija tehnologija, čini se kako će IT stručnjaci u budućnosti biti još traženiji i još više na cijeni.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nadam se da novinar zarađuje 500% niže od prosjeka (intended) kad mu je 12k duplo više od 8k (o netto da ne pričamo). Ili nek si urednik puca u glavu zbog clickbaita.

BTW i preuzeta slika je super. Baš ste pogodili. Čovjek koji inače petlja po HTML kodu treba kalkulator.

New Report

Close