Zanimanje koje je plaćeno duplo više od prosjeka, a iznimno je traženo u Hrvatskoj i svijetu

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Informacijska tehnologija napreduje iz dana u dan, a škole i fakulteti jednostavno ne mogu obrazovati dovoljno kadra koliko tržište može zaposliti.

Europa se već godinama bori s nedostatkom IT stručnjaka. Prema nekim procjenama iz EU, do 2020. godine na tržištu rada nedostajat će više od 750 tisuća pojedinaca s digitalnim vještinama. I to samo na području Europske unije. Informacijska tehnologija napreduje iz dana u dan, a škole i fakulteti jednostavno ne mogu obrazovati dovoljno kadra koliko tržište može zaposliti, piše Zimo.

Prema posljednjim informacijama u IKT sektoru u Hrvatskoj radi nešto više od 32 tisuće ljudi, a iz godine u godinu raste potražnja za novim stručnjacima. Čak 5000 ljudi moglo bi se do 2020. zaposliti u IT sektoru u Hrvatskoj, pod uvjetom da se uvedu promjene u hrvatski obrazovni sustav. A to bi bilo dobro i za gospodarstvo. Jer ne samo da IT stručnjaci, u većini slučajeva mogu birati gdje će raditi, već su i godinama njihove plaće u prosjeku dvostruko veće od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2017. godine, prosječna bruto plaća u djelatnosti "računalno programiranje, savjetovanja i djelatnosti povezane s njima" iznosila 12 137 kuna (za usporedbu, prosječna plaća je iznosila 7 983 kune). Pomnožimo li to s 12, možemo reći da programeri koji rade u Hrvatskoj u prosjeku godišnje zarade 145 644 kune ili tek nešto malo više od 22 tisuće dolara.

Top 5 europskih zemalja za programere su Irska (sa 66 500 dolara), Velika Britanija (sa 70 500 dolara), Danska (sa 75 700 dolara), Norveška (s impresivnih 86 tisuća dolara) i na kraju Švicarska u kojoj je godišnja plaća za programera u 2016. iznosila čak 90 500 dolara.

S obzirom na to kako se razvija tehnologija, čini se kako će IT stručnjaci u budućnosti biti još traženiji i još više na cijeni.

Komentari (1)
  • Savage
    Savage 19:29 19.6.2017.

    Nadam se da novinar zarađuje 500% niže od prosjeka (intended) kad mu je 12k duplo više od 8k (o netto da ne pričamo). Ili nek si urednik puca u glavu zbog clickbaita.

    BTW i preuzeta slika je super. Baš ste pogodili. Čovjek koji inače petlja po HTML kodu treba kalkulator.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve